Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Da prestanu pretnje i ometanje rada novinara Nova.rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 04. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Da prestanu pretnje i ometanje rada novinara Nova.rs

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji i ometanja ekipe Nova.rs da snimi zgrade u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u beogradskom naselju Mirijevo, za koje se sumnja da su predmet sporne legalizacije.

Ekipa Nove.rs je juče u naselju Mirijevo došla da napravi priču o zgradama koje su, prema pisanju medija, u postupku sporne legalizacije. Snimatelj je sa opremom ostao ispred jedne od zgrada, a novinari i fotoreporter su krenuli da potraže nekog sa kim bi razgovarali o izgradnji ovih objekata.

Kako je za UNS izjavio novinar Miloš Ž. Lazić, kada su se vraćali, čuli su viku.

„Videli smo da visoki čovek viče i napada našeg snimatelja. Nastupio je preteći. Prišao sam, jer sam se uplašio da će da ga udari. Sve se dešava u ulici Vlastimira Đuze Stoiljkovića, koja je asfaltirana, obeležena su parking mesta, na zgradama su table sa brojevima i grbom grada Beograda. Nas je navigacija dovela do te zgrade, to ne može da bude  privatno dvorište“, kaže Miloš Ž. Lazić.

On dodaje da se predstavio, rekao za koju firmu radi, pokazao svoju legitimaciju. Pitao je nepoznatog čoveka da se legitimiše, da kaže za koju firmu radi, ali je on odbio.

Snimatelj Zoran Stojičić kaže za UNS da je čovek, za koga pretpostavljaju da je čuvar gradilišta sve vreme tvrdio da je ulica vlasništvo njegovog gazde i da moraju da se pomere odatle.

„Mi smo pokušavali da mu objasnimo da ulica ne može da bude privatni posed. Pretio nam je i batinama i rekao da će na nas da pusti psa“ kaže Miloš.

Lazić navodi da su sve vreme pokušavali da smire situaciju, da mu je prioritet bio da sačuva ekipu i opremu i da su ceo događaj snimila da bi imali dokaz, ako slučaj stigne do suda.

UNS traži da policija identifikuje osobu koja je pretila ekipi Nova.rs kako bi novinari i mediji mogli nesmetano da se bavi istraživanjem da li su zgrade u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u Mirijevu predmet nedozvoljene legalizacije, jer je ova tema od javnog značaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi