Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Odluka o Asanžovom izručenju Americi udarac za slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 06. 2022.

Autor: UNS

UNS: Odluka o Asanžovom izručenju Americi udarac za slobodu medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava borbu pravnog tima Vikiliksa i pridružuje se ocenama da je odluka britanskih vlasti da odobre izručenje njihovog osnivača Džulijana Asanža Americi strašan udarac za slobodu medija.

„Današnji dan ne znači kraj borbe. Samo je početak nove pravne bitke. Žalićemo se u okviru pravnog sistema, sledeća žalba biće Vrhovnom sudu. Borićemo se glasnije i vikati snažnije na ulicama, organizovaćemo se i učiniti da Džulijanova priča bude poznata svima“, naveli su iz Vikiliksa uz potvrdu da će iskoristiti pravo da pobijaju odluku u narednih 14 dana.

Amnesti internešenel navodi da bi omogućavanje ekstradicije Asanža „izložila velikom riziku i poslala jezivu poruku novinarima“.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava svakog 3. maja, dodelio nagradu „Zora“ za slobodu medija.

Asanž je prvi stranac kom je UNS, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

„On je novinar i izdavač, kažnjava se jer je radio svoj posao“, ponovili su danas iz Vikiliksa navodeći da Asanž nije počinio nikakav zločin i da nije kriminalac, upozoravajući da se „oduvek radilo o političkom slučaju“.

UNS je u decembru 2019. godine preneo svedočenje novinarke italijanske La Republike i saradnice Vikiliksa Stefanije Maurici u kom navodi da „ako izgubimo ovaj slučaj, izgubili smo demokratiju“ i da bi utamničenje Asanža značilo „da nije dozvoljeno da otkrivamo ratne zločine, ljude koji su počinili mučenja i druge zločine“.

U Beogradu je tada Maurici ispričala da to što je Asanž u zatvoru i što se vodi rat protiv Vikiliksa jesu jasne poruke „moćnih tajnih službi da će svako ko bude krenuo njihovim putem proći isto. Biće smrvljen, poruka je medijskim organizacijama, svako ko ko želi da razotkriva CIA, ratne zločine, Pentagon...“.

Maurici je tada navela da uprkos činjenicama da niko nije stradao kao posledica Vikiliksovih objava o ratovima u Avganistanu i Iraku novine nastavljaju da ponavljaju da su ugrozili živote i to je nazvala kampanjom zasnovanom na netačnim informacijama.

„Pentagon je osnovao jedinicu koja se samo ovim bavila – koliko štete je uzrokovalo objavljivanje tajnih dokumenata. Šef te jedinice svedočio je na suđenju Čelzi Mening i rekao je javno, pred sudijom, da niko nije mrtav niti povređen kao posledica objavljivanja Vikiliksa i to dokumenata koje je dostavila Čelzi Mening“, navela je Maurici, a UNS objavio.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi