Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: “Zeri” doveo u opasnost srpske starce u Prištini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 09. 2012.

DNKiM: “Zeri” doveo u opasnost srpske starce u Prištini

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) upozorava međunarodne i lokalne institucije da je pisanje prištinskog dnevnika „Zeri“ koji je tekstom „Srbi „sumnjivi“ u Prištini“ objavljenim 03.09. doveo u opasnost grupu ljudi i poziva ih da hitno reaguju i tako preduprede eventualne posledice ovog članka.

 

U tekstu  koji se bavi problemom korišćenja prostora NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini, smeštenog u zgradi koju koristi i Kosovska policija list se poziva na neimenovanog zvaničnika policije koji sumnja da se objekat koristi kao ispostava srpske tajne službe. „Ovde je najmanje ambulanata i najmanje je Centar za mir i toleranciju, ali tu je nešto drugo, verujem da već razumete, kaže jedan visoki zvaničnik policije - sumnjajući da je delatnost Srba koji deluju u srcu glavnog grada povezana sa nekom tajnom službom Srbije“, piše „Zeri“.

DNKiM, s obzirom na ranija iskustva sa pisanjem štampe koja su dovodila i do smrtnih ishoda (slučaj Petra Topoljskog),  smatra da autor teksta označava i dovodi starije građane srpske nacionalnosti u Prištini u položaj mete za napad i poniženje.

Iako izvor ovog dnevnika, anonimni službenik policije, ne raspolaže ni jednim dokazom da je ovo punkt srpske tajne službe „Zerijev“ novinar se dao u „lično istraživanje“ i posmatranjem zaključio da u Centar za mir i toleranciju ne ulaze samo starci već se „događa da primećujete i ljude srednjih godina kako ulaze i izlaze iz ovog centra, pa čak i uniformisane srpske policajce, u uniformi Kosovske policije“.

Već dugo vremena postoji inicijativa Policije Kosova da se NVO Centar za mir i toleranciju iseli iz prostorija koje su jedino mesto okupljanja srpskih staraca u Prištini, gde ih posećuje lekar i gde dobijaju štampu na srpskom jeziku.  To je interes policije, ali kakav je interes novinara koji kršeći etička i profesionalna pravila svesno dovodi u opasnost oko četrdeset srpskih staraca u Prištini? Pored toga što su prokazani kao saradnici ili pružaoci usluga srpske tajne službe  oni su opasni jer koriste prostor, kako list piše, „između dva zida veoma bitnih institucija zemlje – Kosovske agencije za inteligenciju, sa jedne, i Regionalne policije sa druge strane“.

DNKiM traži hitnu rekaciju institucija, profesionalnih uduženja i zahteva od redakcije lista „Zeri“ da se izvini građanima sprske nacionalnosti koji žive u Prištini na istom tom mestu i prostoru u dnevniku gde su označeni kao sumnjivi i agenti „neke tajne službe Srbije“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi