Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinarima da se ne zabranjuje izveštavanje sa javnih sednica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Novinarima da se ne zabranjuje izveštavanje sa javnih sednica

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što novinarki portala 021.rs Aleksandri Reves nije bilo dozvoljeno da prisustvuje jučerašnjoj javnoj sednici Komisije za prostorne planove Sremskih Karlovaca, održanoj u zgradi Opštine, i traži da se novinarima ne zabranjuje izveštavanje sa sednica koje su otvorene za javnost.

Na dnevnom redu sednice bile su izmene za lokaciju Ciglane, o kojima je Reves pisala za portal 021.

„Već sam izveštavala o primedbama koje su građani poslali na ovaj prostorni plan i htela sam da ispratim sednicu na kojoj se razmatra ova tema. Kada sam pristupila, rekli su da novinarima nije dozvoljeno da ulaze već da je prisustvo sednici dozvoljeno samo građanima koji su podneli primedbe na prostorni plan“, rekla je Reves.

Iako su, kako kaže Reves, novinari onlajn izdanja 021.rs već izveštavali sa sednica ovog tipa koje su održane u Novom Sadu, iz Opštine Sremski Karlovci su joj juče rekli da bi, pustivši je da prisustvuje, prekršili opštinski pravilnik.

„Pokušali su da me ubede da sam pomešala sednicu za javni uvid u prostorni plan i javnu sednicu Komisije za planove. Rekli su da će se u Komisiji za planove diskutovati samo o primedbama i da nije neophodno da njoj prisustvuju drugi građani ili novinari“, dodala je Reves.

Reves je rekla da ispred zgrade opštine nije bilo nijednog novinara koji bi želeo da prisustvuje sednici, a da je prisutnima bilo zabranjeno da snimaju delove sednice.

„Ljudima koji su podneli primedbe i koji su želeli da fotografišu ili snimaju sednice prećeno je krivičnim prijavama“, istakla je novinarka portala 021.

UNS se obratio Opštini Sremski Karlovci sa pitanjima „Zbog čega novinarki nije dozvoljeno da izveštava sa sednice?“ i „Kojim pravilnikom je propisano da je prisustvo ovim sednicama dozvoljeno samo građanima koji su podneli prostorni plan?“, ali odgovor do ovog trenutka nismo dobili.

UNS podseća da je važno omogućiti slobodno izveštavanje o svim temama koje su od značaja za lokalnu zajednicu, a posebno o potencijalnim problemima koji bi se odrazili na njihov kvalitet života građana i okruženje u kojem žive.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

30.11.

2022.

Istina [neregistrovani] u 19:33

Proveriti Belilo

Omogućiti svim zainteresovanim novinarima praćenje sednica i svih komisija Opštine Sremski Karlovci a posebno pratiti rad JKP BELILO S. KARLOVCI

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi