Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Rušenje obeležja Ranku Pereniću i Đuru Slavuju neće nas obeshrabriti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 10. 2012.

UNS i DNKiM: Rušenje obeležja Ranku Pereniću i Đuru Slavuju neće nas obeshrabriti

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju rušenje obeležja otetim i nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću postavljenog na putu Velika Hoča- manastir Zočište kod Orahovca.

 

Rušenje obeležja koje opominje da su dva novinara oteta na profesionalnom zadatku i da ih kolege traže je poruka kojom se direktno ugrožava sloboda medija i pravo porodica da se bore za sudbinu najmilijih.

UNS i DNKiM ističu da su Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti samo zato što su služili javnoj reči i imaju pravo na javnu reč koja opominje i traži rasvetljavanje njihovih sudbina. Na srušenom obeležju piše „TRAŽIMO IH!“. Varaju se svi koji misle da ćemo odustati, bez obzira koliko su otmičari i rušitelji spremni da se kriju, a oni koji znaju šta se dogodilo sa Slavujem i Perenićem neće ili ne smeju da progovore.

UNS i DNKiM traže od lokalnih vlasti i EULEKS-a hitno pronalaženje počinilaca ovog vandalskog čina, zahtevaju rasvetljavanje sudbine otetih, i pronalaženje nalogodavaca i počinilaca ubistava kolega na Kosovu od 1998. godine bez obzira na nacionalnu pripadnost.

UNS i DNKiM  će ponovo postaviti obeležje svojim stradalim kolegama, podsticati i ohrabrivati istraživanje nerasvetljenih zločina. UNS i DNKiM i ovom prilikom pozivaju sve koji bilo šta znaju o sudbini naših kolega Đure Slavuja, Ranka Perenića, Marjana Melonašija, Momira Stokuće, Ljuba Kneževića, Aleksnadra Simovica i Bardila Ajetija da pomognu.

Predstavnici UNS i DNKiM su na Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih 30. avgusta ove godine na putu između Velike Hoče i manastria Zočište, postavili obeležje posvećeno nestalim kolegama. Na obeležju je na srpskom i albanskom pisalo: “Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestale naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić, tražimo ih”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi