Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje novu pretnju Vojinu Radovanoviću, počinilac da krivično odgovara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 08. 2023.

UNS osuđuje novu pretnju Vojinu Radovanoviću, počinilac da krivično odgovara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnju smrću novinaru „Danasa“ Vojinu Radovanoviću i traži da tužilaštvo i policija, kojima je UNS pretnju prijavio preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u najkraćem roku pronađu odgovornu osobu i pokrenu zakonski postupak za utvrđivanje njene krivične odgovornosti.

Pretnja smrću preko društvene mreže Instagram usledila je kao odgovor na tekst UNS-a u kom piše da policija nije saslušala svedoka kog je Vojin Radovanović naveo u slučaju kada je napadnut na splavu „Šlep“, iako je prošlo više od mesec dana od tada.

Novinar je podelio na svom privatnom Instagram profilu UNS-ov tekst „Prošao mesec od napada na novinara Vojina Radovanovića, policija nije saslušala predloženog svedoka“ na šta je usledila preteća poruka sa naloga „Selidbeiprevozz“.

UNS zajedno sa predstavnicima drugih novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, ANEM, NDNV, AM i AOM) učestvuje u radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj članove imaju visoki predstavnici tužilaštva i policije, a rad prati i predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji.

UNS je ovaj i prethodni slučaj ugrožavanja sigurnosti Radovanovića zabeležio u svojoj bazi napada na novinare i medijske radnike i nastaviće da prati postupanje institucija u pronalaženju i kažnjavanju odgovornih kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

UNS podseća da Krivični zakonik u članu 138 predviđa strože kazne za ugrožavanje sigurnosti novinara pretnjom „da će napasti na život i telo“. Predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi