Naslovna  |  Saopštenja  |  Presuda novinarki Kocić i "Narodnim novinama" pritisak na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 04. 2009.

Presuda novinarki Kocić i "Narodnim novinama" pritisak na slobodu medija


Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je prvostepenom presudom Opštinskog suda u Nišu, u postupku koji je vodila sudija Jasmina Andrejević, da se solidarno kazne novinarka Dragana Kocić i glavni i odgovorni urednik „Narodnih novina“ Timošenko Milosavljević sa 1.000.000 dinara izvršen nesvakidašnji pritisak na slobodu medija i kažnjeni novinar i medij zbog prenošenja navoda iz optužnice.

UNS ukazuje da su Kocićeva i Milosavljević drakonski kažnjeni zbog tekstova „Taštinu kuću naplatio od vojske“ i „Vojska platila kuću prodatu Albancima“ od 2. i 3. aprila 2008. objavljenih u „Narodnim novinama“, iako se u njima prenose navodi iz optužnice Okružnog javnog tužilaštva u Nišu protiv tadašnjeg načelnika vojne Direkcije za imovinsko pravne odnose u Nišu majora Žarka Šurbatovića i njegove supruge Gordane Šurbatović.

Šurbatoviće, po čijoj je tužbi prvostepeno presuđeno novinarki i uredniku, Okružno javno tužilaštvo u Nišu teretilo je za više krivičnih dela, među kojima i zloupotrebu službenog položaja da bi pribavili majci osumnjičene Gordane Šurbatović imovinsku korist od 8.167.144,18 dinara, a sam Žarko Šurbatović da je zloupotrebom službenog položaja u dužem periodu naneo štetu Republici Srbiji, Vojsci Srbije, u iznosu od preko 150.000.000 dinara.

UNS ističe da je presuda sudije Andrejević, na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda Šurbatovića, zbog svih okolnosti, istinski zabrinjavajuća i znači pretnju slobodi informisanja.

UNS ukazuje da se ovakvom presudom nanosi šteta i pravosuđu Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi