Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ko je formirao tajnu grupu za pisanje Zakona o javnim servisima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 08. 2013.

UNS: Ko je formirao tajnu grupu za pisanje Zakona o javnim servisima?

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Ministarstvo kulture Republike Srbije odgovori ko je i po čijem nalogu odlučio da se formira posebna radna grupa za izradu Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, ko je činio radnu grupu za izradu Nacrta zakona, kao i da li je možda radnu grupu formirao neko van Ministarstva kulture.

U današnjem intervjuu za list „Danas“ Saša Gajin, član radne grupe za izradu Zakona o javnim medijskim servisima izjavio je da je “napravljena tajna radna grupa za koju se ne zna ko ju je sačinjavao i ko su bili autori Nacrta zakona o javnim servisima. Ta tajna radna grupa je pripremila Nacrt zakona koji je objavljen na sajtu Ministarstva kulture i  informisanja, a da niko iz ministarstva nije učestvovao u njegovoj izradi, niko od ljudi koji su u radnoj grupi”.

UNS podseća da je na osnovu Medijske strategije Ministarstvo kulture i informisanja dalo u novembru 2012. godine mandat radnoj grupi da izradi medijske zakone i da je na ovaj način napravljen presedan na štetu transparentnosti i kvaliteta rada na medijskom zakonodavstvu i suprotan interesima medijske zajednice.

UNS ističe da Ministarstvo kulture i informisanja ima pravo da formira i raspušta radne grupe koje formira za izradu bilo kojeg, pa i medijskog zakonodavstva, ali da takve odluke moraju biti jasno obrazložene i transparentne.

Za UNS je tim više neprihvatljivo da se na sajtu Ministarstva kulture i posle 7 dana nalazi Nacrt zakona koji je radila tajna radna grupa, a koji je nakon kritika stručne javnosti ministar odlučio da povuče.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

23.08.

2013.

novinarka rts [neregistrovani] u 01:54

fantomske radne grupe

Isuviše je odugovlačenja, zakulisnih radnji i uopšte nejasnoća kada je u pitanju donošenje tzv. medijskih zakona.

Očigledna je želja nekih centara moći (čitaj: vlasti) da ovu za njih životno važnu oblast ne prepuste tek tako, odnosno da u njoj zadrže koliko god mogu svoju dominaciju. Medijima očigledno se najmanje bave medijski poslenici i oni kojima mediji treba da služe - obični građani. Zato novinara i medijskih stručnjaka nema u tzv. "radnim grupama" za donošenje kvazi zakona o medijima. Udruženja novinara u ovom trenutku treba da se ujedine i nađu na zajedničkom putu u borbi za oslobađanje medija od bilo kakve dominacije politike i vlasti nad njima. Samo insistriranje na zakonima koji postoje u Evropskoj uniji može da spreči opasnost koja se nadvila nad medijima: tonjenje u jednoumlje i totalitarizam i ukidanje slobode medija.

Najavljeno ukidanje pretplate nije bilo samo populistički gest prvog potpredsednika vlade: iza prvobitne ošamućenosti, iole trezveniji građani mogu da naslute veličinu mogućih zloupotreba. Nije Vučiću stalo do građana, već je on svestan koliku moć ima onaj ko ima u svojoj šaci medije, zato neće lako pustiti da mu oni izmaknu. I ovde je glavno da medijska udruženja nikako ne odstupe od svojih zahteva i da insistiraju na zakonskim rešenjima koja se u vezi sa finansiranjem javnih servisa primenjuju u zemljama EU.

Jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva ali ni slobodnih pojedinaca!

Današnji intervju kolega Gajina i Tijanića su alarmantni. Oni jasno ukazuju da su pravi medijski stručnjaci u radnim grupama nepoželjni, a da su nacrti tih nakaznih zakona podobniji za neke azijske države, poput Turkmenistana ili Uzbekistana, sa najnižim stepenom medijskih sloboda.

Bravo za UNS! Sada je prilika, kolege, ne odustajmo!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi