Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Osuđujemo ponovno rušenje obeležja nestalim novinarima na KiM

30. 09. 2013.

UNS i DNKiM: Osuđujemo ponovno rušenje obeležja nestalim novinarima na KiM

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju rušenje spomen-obeležja otetim i nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću i smatraju da taj akt predstavlja najgori oblik obračuna sa profesionalcima koji su pre petnaest godina nestali na novinarskom zadatku između Orahovca i Zočišta na Kosovu i Metohiji.Uništavanje spomenika otetim i nestalim novinarima je mera slobode medija i društva koje očigledno ne može i ne želi da se suoči sa stradanjem nevinih i onih koji su, u teškim vremenima, odgovorno radili svoj posao u intresu javnosti.

UNS i DNKiM neće odustati od postavljanja novog obeležja, jer je postalo jasno da njegovo postojanje izaziva strah od istine, pa Udruženja apeluju na savest svih koji nešto znaju o otmici naših kolega da progovore i pomognu pokretanju postupka i rasvetljavanju njihove sudbine.

Posle svih pitanja Unmiku, Euleksu, Kosovskoj policiji i protesta u Prištini UNS i DNKiM su prošle godine odlučili da podignu spomen obeležje kao podsetnik i opomenu da pravda nije stigla počinioce zločina. Ploča na kojoj je, na srpskom i albanskom jeziku, pisalo: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih. UNS.“, prošle godine je srušena posle dva meseca, a ove godine nije ostala ni mesec dana od postavljanja. Upotrebom neke građevinske mašine, ove godine, obeležje je iščupano iz zemlje zajedno sa betonskom postoljem.

UNS i DNKiM, još jednom, zahtevaju da Euleks i Kosovska policija hitno pronađu počinioce i otkriju motive rušenja obeležja čime će možda doći i do informacija na osnovu kojih bi se mogla pokrenuti istraga povodom otmice Slavuja i Perenića.

Udruženja traže zaštitu i stalni nadzor nad mestom gde će postaviti novo spomen-obeležje.

U avgustu se navršilo petnaest godina od trenutka kada se Slavuju i Pereniću, nakon skretanja na pogrešan put i teritoriju koju je kontrolisala OVK, gubi svaki trag, a porodice i esnafska udruženja traže da se rasvetli njihova sudbina.

UNS i DNKiM su u avgustu zatražili od premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Hasima Tačija i međunarodne zajednice da se u briselske pregovore hitno uključi rešavanje problema otetih, nestalih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji.

UNS i DNKiM podsećaju da nema ni jedne relevantne lokalne i međunraodne institucije od koje nije tražena istraga, informacije, obnova slučaja, kažnjavanja počinilaca - ne samo otmice kod Orahovca - već i onih koji su ubijeni i nestali 1999. godine i kasnije, uključujući kolege Albance.

Nema komentara.