Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Hitno vratiti sredstva za rad Radio Gračanici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 10. 2013.

UNS i DNKiM: Hitno vratiti sredstva za rad Radio Gračanici

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije protestuju zbog oduzimanja nameštaja Radio Gračanici koje su juče, po nalogu Opštine Gračanica, sproveli radnici ove opštine koja radi po kosovskom sistemu. Od juče, novinari i tehničko osoblje stojeći čitaju vesti, realizuju program, postavljaju vesti na sajt i vode emisije. Odluka da se oduzme nameštaj je direktni pritisak na slobodu medija i javne reči i pokazuje u kakvim uslovima rade medijski profesionalci na Kosovu i Metohiji.

Radi se o grubom nepoštovanju medija, medijskih radnika i nastojanju da se poništi uloga Radio Gračanice u javnom životu, uz nipodaštavanje dugogodišnjih aktivnosti ovog radija na izgradnji objekta na koji sada Opština Gračanica polaže pravo.

UNS i DNKiM pozivaju gradonačelnika Opštine Gračanica Bojana Stojanovića da odmah naloži vraćanje nameštaja Radio Gračanici. 

U atmosferi pred izbore na KiM ovo je jasan i brutalan vid pritiska na ovu medijsku kuću. Ako je nameštaj toliko neophodan činovnicima Opštine Gračanica mogli su se dogovoriti sa redakcijom Radija Gračanica kako ne bi bio ugrožen njihov rad. 

Pošto se najavljuje useljenje u istu zgradu dopisništva RTK 2 (na srpskom jeziku), koji radi u sastavu kosovske televizije (RTK), sasvim je opravdana sumnja da čelnici opštine, koji takođe rade po kosovskom sistemu, žele više prostora u medijima za svoju afirmaciju i pokušavaju da istisnu Radio Gračanicu iz njenog prostora.

Sadašnja zgrada u kojoj se nalazi Radio Gračanica započeta je 2001. godine kao Radio TV centar sredstvima Vlade Republike Srbije, gradnja je nastavljena zalaganjem i sredstvima Radio Gračanice, a dovršila ju je sadašnja Opština Gračanica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi