Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlast u Zaječaru da ne diskriminiše medije

10. 10. 2013.

UNS: Vlast u Zaječaru da ne diskriminiše medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je odlukom Skupštine grada Zaječara da produkciji “Za medija” ograniči slobodu javnog informisanja osporavanjem prava na dobijanje snimaka sa sednica Skupštine grada.

Na zahtev produkcije “Za medija” Skupštini grada da dobije snimke sa 9. i 10. sednice ovog tela, a nakon što je Skupština odlučila da televizijske ekipe ne mogu da prisustvuju sednicama, sekretar Skupštine grada Tomislav Pavlović obavestio je “Za mediju” da je to “preduzeće registrovano kao DOO, a ne kao informativna kuća” te da stoga mora da traži akreditaciju preko medija za koje izveštava.

UNS ističe da u članu 11. Zakona o javnom informisanju jasno piše da se u javna glasila svrstavaju  i ona sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjene javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika, što produkcija „Za medija“ zaista jeste.

Ovaj član Zakona poštuje i Ministarstvo kulture Republike Srbije na čijim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja ravnopravno učestvuju i mediji koji emituju program i nezavisne produkcije.  Čak je i Zakonom o radiodifuziji predviđeno da 10 odsto programa javnih servisa proizvode nezavisne produkcije.

Nažalost, Grad Zaječar je, za razliku od Ministarstva kulture, na Konkurs za raspodelu sredstava namenjenih medijima sa teritorije Grada Zaječara diskvalifikovao  “Za mediju” prilikom dodele sredstava iz budžeta Grada.

UNS podseća čelnike Skupštine grada Zaječara da je “Za medija d.o.o.” registrovana kod Agencije za privredne registre, pored ostalih, i sa šifrom delatnosti  5911- proizvodnja kinematografskih, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa.

Argument da “Za mediji”, zato što “nije registrovana kao informativna kuća” ne daju  snimke sa zasedanja Skupštine grada, ustvari predstavlja diskriminaciju ovog medija.

Nema komentara.