Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Oprezno o izručenju Božinovskog Makedoniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 11. 2013.

UNS: Oprezno o izručenju Božinovskog Makedoniji

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog sinoćnjeg hapšenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog u Novom Sadu, koji je uhapšen po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije. UNS podseća da je sud u Makedoniji nedavno, bez valjanih pravnih razloga, osudio novinara dnevnika “Nova Makedonija” Tomislava Kežarovskog na četiri i po godine zatvora „zbog otkrivanja identiteta jednog svedoka u slučaju nerasvetljenog ubistva“.

 

Ovakvu praksu suda u Skoplju osudile su Evropska federacija novinara (EFJ),  Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) i UNS .

UNS zbog toga traži od Ministarstva pravde Srbije da prilikom odlučivanja o izručivanju Zorana Božinovskog državi koja spornim presudama osuđuje novinare i traži njihovo hapšenje, bude posebno obazrivo i ispita sve okolnosti od značaja za zaštitu profesionalnih prava interesa novinara.

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

21.11.

2013.

Боже, Правде [neregistrovani] u 05:08

Подударности, коинциденција или...?

Готово у исти дан, осванула је вест на свим светским порталима о томе да је у Републици Србији (Војводина, Нови Сад), ухапшен макдеонски новинар Божиновски Зоран, као и да је у Венецуели ухапшен амерички новинар коме није објављено име! Питам се да ли је ова подударност само конициденција или... Слобода новинару Зорану Божиновском!

Odgovori
pon

18.11.

2013.

Dejan [neregistrovani] u 08:50

Ukoliko Srbija izruči Božinovskog...

... to će biti ogromna greška, kako prema građanima Makedonije, tako i za pravni sistem Srbije. Poverenje kojim se stekla aktuelna vlast u Srbiji ne sme biti kompromitovano saradnjom sa kriminalnim strukturama makedonskih vlasti po bilo kom osnovu. Božinovski je NOVINAR, a NE ŠPIJUN.

Odgovori
sub

16.11.

2013.

Tito [neregistrovani] u 13:37

Kriminál na vláda

Molimo vládu Srbije da ne da novinara Bozinovskog. Gos.novinar je otkrio kriminál ne radnje vládě Makedonije na čelo saMijalkovim i Gruevskim. Přatim vládu Srbije i ona se boří protiv kriminala na celom sa bos.Vucica. U koliko pravosudni organi ga daju na Makedoniji to znaci podrzavaju kriminalne radnje. Já verujem u vladi Srbiji na čelo sa Vucica da odbiju zahtev Makedonije za izrucenje gos Bozinovskog

Odgovori
ned

10.11.

2013.

LIDIJA MAKEDONSKA [neregistrovani] u 14:35

SLOBODAAAAAAAAAAA!!!!

ZOKI SITE SME SO TEB!!!!!!

MILA BRACO SRBI POSTARAJTE SE DA PRAVDA BUDE NA STRANI ZORANA BOZINOVSKOG I POMOZITE VLADI SRBIJE KAO NACIJA PRAVEDNIH LJUDI DA GA OSLOBODI!!!!

Odgovori
sub

09.11.

2013.

Антр Филе [neregistrovani] u 20:23

Слобода за Божиновског !

Слобода за Божиновског ! Стоп прогону новинара !

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi