Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS ne podržava izmene Zakona o javnom informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 07. 2009.

UNS ne podržava izmene Zakona o javnom informisanju


Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog brzine i netransparentnosti u donošenju Predloga izmena Zakona o javnom informisanju.

UNS smatra da se predloženim rešenjima, umesto uvođenja potrebnog reda i veće odgovornosti u ovoj oblasti, zapravo može ograničiti sloboda informisanja, pa i sloboda kritičkog mišljenja i govora.

Uvođenje obaveznog osnivačkog uloga od 50.000,00 evra koji osnivači neprekidno moraju imati na računu otežaće ionako loš ekonomski položaj medija a osnivače javnih glasila izdvojiti u posebnu kategoriju pravnih lica kojima je čak uskraćena mogućnost da prenose pravo na izdavanje javnog glasila drugim izdavačima.

UNS smatra da će uvođenje visokog osnivačkog uloga za izdavače medije koji se distribuiraju u celoj Srbiji značiti gašenje velikog broja javnih glasila i njihovo koncentrisanje isključivo u rukama vlasnika krupnog kapitala.

Propisivanje zabrane izdavanja medija zbog privremene nelikvidnosti, kako je predviđeno izmenama Zakona o informisanju, otežaće položaj novinara i ugroziti njihov radno-pravni status.

UNS ističe da drastično povećanje kazni za prekršaje i privredne prestupe od, 20 do 50 puta, mogu u značajnoj meri imati efekat zastrašivanja pa i gašenja medija.Umesto da obezbedi efikasan mehanizam kažnjavanja za prekršaje i prestupe država pribegava umnožavanju vrsta i visina zaprećenih kazni što je suprotno evropskim standardima.

UNS podržava predlog da se izmenama Zakona o informisanju uvede registar javnih glasila koji će voditi Agencija za privredne registre.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi