Naslovna  |  Saopštenja  |  Vlada da povuče zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 07. 2009.

Vlada da povuče zakon


Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da sa dnevnog reda vanrednog zasedanja Skupštine Srbije, u ime Vlade, povuče izmene Zakona o javnom informisanju kojim se krše evropski standardi u oblasti medijskog prava. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju pripremljen je u tajnosti i na brzinu, bez konsultacija sa novinarima Srbije, a ponuđena rešenja naišla su na protivljenje medijskih udruženja i celokupne stručne javnosti. Upozoravamo Vladu Srbije da su medijski zakoni suviše važni da bi se donosili na vanrednim skupštinskim zasedanjima, bez prethodne javne rasprave.

I posle Vladinih amandmana na sopstveni predlog, ostale su neprihvatljive odredbe koje govore o represivnoj i nedemokratskoj suštini predloženih izmena Zakona o javnom informisanju, zbog čega UNS ostaje pri iznetom stavu da se predložene izmene ne mogu popraviti amandmanima i da je potrebno formulisati i izneti na javnu raspravu novi predlog koji će poboljšati sadašnji Zakon.

UNS smatra da je neophodno brisanje odredbe o obaveznom gašenju medija ukoliko je račun osnivača blokiran više od 90 dana u toku prethodne godine, uz drastične novčane kazne ukoliko osnivač to sam ne učini. Mediji se ne smeju dovoditi u tako nesiguran i neravnopravan položaj u odnosu na druge privredne subjekte. Ukazujemo i na neprihvatljivost retroaktivne primene ovih odredbi prema osnivačima javnih glasila čiji su računi bili blokirani u periodu pre usvajanja predloženih zakonskih odredbi.

UNS se protivi i odredbi o zabrani prenosa prava na javno glasilo i izdavanje javnog glasila, smatrajući da eventualnu zloupotrebu i prenos ovih prava treba sprečiti zakonskim rešenjima koja nisu u suprotnosti sa slobodom tržišta.

Propisane novčane kazne za prekršaj pretpostavke nevinosti izazivaju posebnu zabrinutost. Povreda pretpostavke nevinosti, koja je do sada bila prekršaj (ne krivično delo ili privredni prestup) zbog kojeg, prema našem saznanju, još niko nije kažnjen, u Zakonu nije jasno definisana. Formulacija da niko ne sme biti označen učiniocem kakvog kažnjivog dela izaziva dileme i ukoliko se razume i primeni van konteksta drugih zakonskih odredbi - vodi bitnom ograničavanju istraživačkog novinarstva i ostavlja mnogo prostora za pogrešna tumačenja i novčano kažnjavanje medija.

Ako je, recimo, jednom istinitom informacijom neko označen učiniocem kakvog kažnjivog dela (svejedno da li je reč o ubistvu ili prelasku preko ulice na nedozvoljenom mestu) - da li javno glasilo i novinar treba da budu odgovorni ukoliko izvršilac krivičnog dela još nije pravosnažno osuđen?

Predlogom izmena Zakona predviđeno je da kršenje pretpostavke nevinosti predstavlja privredni prestup (iako nije povređen neki finansijski ili privredni propis), a o odgovornosti javnog glasila i odgovornih lica odlučuje za to nespecijalizovani Trgovinski sud, koji nije nadležan za utvrđivanje istinitosti informacija i zaštitu prava oštećenih zbog objavljivanja informacija.

UNS smatra da sankcije koje mogu dovesti do gašenja medija ne smeju biti izricane iz isključivo formalnih razloga i po automatizmu, kao i da primenu suštinskih odredbi Zakona o javnom informisanju ne treba deliti po sadržini i sudovima koji o njima odlučuju.


Udruženje novinara Srbije izražava žaljenje što javni servis, RTS, nije našao za shodno da podrobnije obavesti javnost o nesporazumima između Vlade i novinara u vezi sa ovim zakonom, kao i što je umesto vruće skupštinske rasprave o ovom aktu emitovao biciklističke trke i slične sportske događaje, da bi odloženi prenos iz parlamenta bio emitovan u kasnim večernjim satima.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi