Naslovna  |  Saopštenja  |  Poziv Odboru za kulturu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 07. 2009.

Poziv Odboru za kulturu


Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Odbor za kulturu i javno informisanje Skupštine Srbije da predloži Vladi Republike Srbije povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju u celini.

UNS ocenjuje da se amandmanima ne mogu otkloniti ozbiljni nedostaci predloženog Zakona.

UNS ukoliko se Odbor ipak odluči za razmatranje prispelih primedbi i amandmana predlaže sledeće izmene:

1.Da se odredba člana 37. Zakona o javnom informisanju izmeni i precizira tako da glasi:
 "U javnom glasilu niko se ne sme oglasiti krivim ili odgovornim za kakvo kažnjivo delo pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa ".

Ovakvom formulacijom otklanjaju se dileme vezane za tumačenje i primenu pretpostavke nevinosti.

2. Da se briše odredba o obaveznom gašenju medija ukoliko je račun osnivača blokiran više od 90 dana u toku prethodne godine, a samim tim i novčane kazne i zaštitne mere koje Predlog zakona propisuje u takvom slučaju.

Ovakva odredba medije dovodi u nepovoljniji i neravnopravan položaj u odnosu na druge privredne subjekte, pa smatramo da osnivače javnih glasila u slučaju nelikvidnosti treba tretirati jednako sa ostalim privrednim društvima, primenom Zakona o stečaju.

3. Da se u kaznenim odredbama privredni prestupi zamene prekršajima, osim u slučaju kažnjavanja distributera.

Privredni prestup predstavlja delo kojim se povređuje neki privredni ili finansijski propis, pa po svojoj definiciji nema prirodno mesto u oblasti javnog informisanja. Uvođenjem privrednih prestupa u sferu javnog informisanja nepotrebno se povećava uticaj i uloga države u ovoj oblasti.

4. Da se predložene novčane kazne usklade sa zakonima koji propisuju mogući minimum i maksimum ovih kazni, odnosno da se visina predloženih kazni uskladi sa odredbama Zakona o privrednim prestupima i Zakona o prekršajima.

Predložene novčane kazne znatno prelaze maksimume novčanih kazni koji su određeni navedenim zakonima. Poređenja radi, predložene kazne su znatno veće i od kazni propisanih Krivičnim zakonikom za krivična dela uvrede, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih prilika, i to u njihovom kvalifikovanom obliku, kada je delo učinjeno u sredstvima javnog informisanja. Predložene kazne su znatno veće i od novčanih kazni propisanih Zakonom o izvršnom postupku za slučaj neizvršavanja pravosnažne sudske odluke.

Podsećamo da smo sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Asocijacijom medija usaglasili i sledeće predloge:

1.Prenos i raspolaganje pravima na javno glasilo i izdavanje javnog glasila treba da budu slobodni, a da prenos bude regulisan saglasno zakonskim odredbama koje se odnose na načelo solidarne odgovornosti saugovarača.

2. Novčane kazne javnim glasilima ne mogu biti vezivane za prihode od prodatog tiraža i oglasnog prostora a uslovna kazna u slučaju prvog prestupa treba da važi za sve prekršaje.

3.Visina kazni ne sme da prelazi zakonski maksimum predviđen Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi