Naslovna  |  Saopštenja  |  Poslanici glasajte protiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 07. 2009.

Poslanici glasajte protiv


Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je poslanicima Narodne skupštine Srbije povodom glasanja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju sledeće pismo:

Vlada Srbije pozvala vas je da se izjasnite o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

Pre nego što to učinite, potrebno je da znate da je predlog tog zakona pisan u tajnosti i na brzinu, da novinari Srbije pri tom nisu konsultovani, i da postoji vrlo osnovana sumnja da su odredbe tog zakona suprotne Ustavu Republike Srbije i evropskim standardima.

Ministar Nebojša Bradić pokušao je proteklih nedelja da uveri i vas i srpsku javnost da se izmenama Zakona o javnom informisanju protive samo oni novinari koji najviše krše taj isti zakon. Uveravao vas je da se na evropske vrednosti najviše pozivaju najveći kršioci tih vrednosti, i da je neprimereno porediti našu medijsku scenu sa onom u evropskim zemljama.

Želimo da vas obavestimo da nismo ni kriminalci, ni novinski zločinci. Mi smo novinari koji se protive donošenju ovog drakonskog zakona. Za razliku od ministra, smatramo da imamo pravo da se, kao građani Srbije i stanovnici Evrope, pozivamo ne samo na Ustav Srbije, već i na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Smatramo da je i te kako primereno da se poredimo sa drugim evropskim zemljama, i da se vladamo u skladu sa evropskim standardima - i mi, novinari, i vi, poslanici, i oni, ministri.

Pozivamo vas da, u ime slobode štampe, glasate protiv Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi