Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 07. 2014.

UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima

Udruženje novinara Srbije (UNS) prosledilo je svim poslaničkim grupama amandmane na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima. UNS traži da Zakonom o javnom informisanju i medijima bude propisana obaveza da opštine i gradovi obezbeđuju za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja najmanje 2 procenta budžeta. Izuzetno, za gradove veće od 300.000 stanovnika, taj procenat ne sme biti manji od 1 odsto.

UNS smatra da ukoliko ne bude propisan minimalan iznos preti opasnost da izlazak države iz medija izazove opšti pomor lokalnih medija od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije.

Za UNS nije prihvatljiv stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bi propisivanje iznosa u budžetu lokalnih samouprava zadiralo u njihova ustavna prava jer je, na primer, Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka iz budžeta u tačno propisanom iznosu.

Smatramo da je sloboda informisanja važnija od finansiranja političkih stranaka.

UNS neće dati podršku medijskim zakonima ako ovaj amandman ne bude prihvaćen.

UNS takođe traži da Zakonom bude propisana obaveza da izdavači prijavljuju Registru medija donacije iz zemlje i inostranstva.  

Nije dovoljno što Zakon obavezuje medije da prijavljuju pomoć države Srbije. Važno je da građani budu upoznati i koji mediji dobijaju pomoć drugih država i međunarodnih organizacija.

UNS smatra i da je neprihvatljiva odredba u Predlogu Zakona o elektronskim medijima po kojoj bi Regulator preuzeo neke od nadležnosti Saveta za štampu kao samoregulatornog tela, čime bi doveo u opasnost slobodu izražavanja i bio suprotan evropskim standardima u ovoj oblasti.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

29.07.

2014.

Милодан [neregistrovani] u 17:57

Саша Тијанић нас гледа

Последице могу бити катастрофалне јер је израда закона препуштена хардкор екипи из ергеле Верана Матића. Можда тако и треба да буде, јер ће следствено томе у бури која настане у великом вртлогу нестати , заједно са ликвидиранима и егзекутори шбачког Теда Тарнера.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi