Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlada da preporuči 2 odsto budžeta za lokalne medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 08. 2014.

UNS: Vlada da preporuči 2 odsto budžeta za lokalne medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Vlada Srbije donese preporuku da lokalne zajednice (gradovi i opštine) u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno 2 odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi minimalno 1 odsto budžeta.

UNS ističe da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja.

Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti  imati  jak ucenjivački potencijal na medije.

UNS podseća da je do 1. jula 2015. godine rok za privatizaciju medija i da bi lokalne vlasti na vreme morale da opredele novac za projektno finansiranje za celu 2015. godinu, pri čemu izdvajanja za lokalne medije ne bi smela biti manja od 2 odsto budžeta sa izuzetkom gradova većih od 300.000 stanovnika.

Jedino tako biće obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja. Takođe, lokalne vlasti moraju imati u vidu da će po okončanju privatizacije bez finansijske podrške za projektno finasiranje neizbežno doći do pomora lokalnih medija.

Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke Vlada i lokalne vlasti pokazali bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja, čime bi dokazali da brinu o svim medijima a ne samo onim koji su pod njihovom kontrolom.

Komentari (7)

ostavi komentar
sre

13.08.

2014.

RAEMANanonymous [neregistrovani] u 19:09

SAMO ZA VLADAJUĆE

U Svrljigu će se možda izdvajati 2% ali samo za one koji budu podržavali lokalnu vlast koju kreira USS (ujedinjena seljačka stranka).

Tačno je da svrljiški mediji nevrede ni filera osim radio Svrljiga koji emituje dobru zabavnu muziku, ostali su kvazimediji a novinari slikari beleškari, kojima predsednik odvaja veliku svoticu ali ga prate i slikaju kad ide i da ka... Ali Vlast je Vlast.

Koje metode primeniti? Poreski obaveznici Svrljiga kažu: za njih je ona motka...

Odgovori
sre

06.08.

2014.

Кемал Курспахић Ноно [neregistrovani] u 17:07

Докле?

Госпођу Смајловић, Јеремића и остале из врхз УНС'-а треба санкционисати због свега што су урадили против новинара и бранше у последње време. Немојте мислити да ће бити заборављена улога водећих људи у новинарским организацијама и њихова пуна подршка катастрофалним законима.

Odgovori
uto

05.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:48

Draganče

Javi se Niš!

Odgovori
pon

04.08.

2014.

Zorica [neregistrovani] u 18:40

Moravci nacionalna manjina

Slabo divanim madjarski
nesto malo
i to s greskom
tecno govorim rukama
i perfektno se sluzim smeskom.
...
A hold a felhok moge rejtozott,
ket csillag csak oz egen
mint a szemed,
mint a gyongyharmatka...
a...
... tja, ne znam kako se kaže đurđevak.

Odgovori
pon

04.08.

2014.

Sumadinac [neregistrovani] u 18:23

KG Fight

Sitna ševa, Kragujevac peva. Idite u Jagodinu, možda vas tamo više vole:)

Odgovori
pon

04.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:09

KG

Ma da vas ne vidim u Kragujevcu. Jasno li je?

Odgovori
pon

04.08.

2014.

Fotoreporter [neregistrovani] u 17:00

Pozdrav

Kako ste vi patetični
Pozdrav

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi