Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Premijer Vučić neprimereno kritikovao Vreme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 08. 2014.

UNS: Premijer Vučić neprimereno kritikovao Vreme

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je javno analiziranje teksta iz nedeljnika „Vreme“ premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom jednosatnog predstavljanja ugovora koji je potpisan sa avio kompanijom Etihad, prenošenog na nacionalnim televizijama, neprimerena i nesrazmerna kritika medija.

Premijer Vučić je isticao da su nedeljnik „Vreme“  i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) netačno i zlurado pisali na temu ugovora koji je juče objavljen na sajtu Vlade. Premijer se posebno osvrnuo na to da je tekst nastao u okviru projekta koji je finansirala EU i da ne veruje da je to stav evropskih zvaničnika.

UNS smatra da svi građani, uključujući i nosioce vlasti imaju pravo da kritikuju medije, javno i kroz samoregulatorna i regulatorna tela, kao i na zakonom predviđene načine. S druge strane, pridržavajući se Kodeksa novinara Srbije, i uvažavajući obavezu da izlože većem pritisku rad javnih vlasti, mediji imaju dužnost da kritički sagledavaju odluke i postupke vlasti.

UNS smatra da je premijer Vučić  zloupotrebio javno obraćanje s obzirom na to da većina gledalaca direktnog prenosa nije upoznata sa tekstom u nedeljniku „Vreme“.

UNS ističe da  vlast nije htela da u zakonske odredbe uvrsti obavezu da mediji objavljuju sve izvore finansiranja što je UNS  zahtevao amandmanom na medijske zakone. Premijerova tvrdnja da je nedeljnik „Vreme“ list Miroslava Miškovića bila bi tako dokaziva na osnovu svima dostupnih podataka.


UNS ističe da svako ima pravo da osniva štampane medije, ali da bi javnost objektivno sagledavala objavljene informacije u medijima treba da zna u čijem su vlasništvu, odnosno ko i koliko učestvuje u njihovom finansiranju, što Vlada i parlamentarna većina nisu prihvatili.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

16.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 20:35

??????

Ko je neprimereno OBMANUO javnost: Vreme ili Vučić ?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi