Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija medijskih i novinarskih udruženja: Obustaviti Javnu nabavku i raspisati konkurs za sufinasiranje medijskih projekata u Požarevcu

12. 03. 2015.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV, traži od nadležnih u Gradu Požarevcu da preispitaju svoju odluku o raspisivanju Javne nabavke za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću“ i da, poštujući smisao Zakona o javnom informisanju i medijima, obustavi Javnu nabavku i raspiše konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja upozorava da je Grad Požarevac  raspisao Javnu nabavku za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću“ koja treba da pribavi „uslugu“ izveštavanja sa svih javnih skupova, manifestacija i događanja od interesa za grad, kao i „uslugu“ prenosa sednica Skupštine grada.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja ističe da Budžet Grada Požarevca predviđa sredstva za „informisanje“ u ukupnom iznosu od 13.200.000 miliona dinara. To informisanje se odnosi na informisanja o radu Skupštine (8,6 miliona), Gradonačelnika i Opštinskog veća (4.5 miliona), kao i funkcionisanja mesnih zajednica (100.000 dinara). U Budžetu nema ni reči o projektnom sufinansiranju na način kako je to predviđeno medijskim zakonima. Iz ovoga sledi da je jedino informisanje koje će se finansirati od novca poreskih obveznika Požarevca - informisanje o radu gradskih organa.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja podseća da je Požarevac samo primer rasprostranjene prakse koja već godinama stvara poslušne medije svodeći ih na neme posmatrače političkih procesa, i kojima, iz obzira prema „naručiocu posla”, tupi i nestaje oštrica kritike.

ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV

čet

12.03.

2015.

Slobodan Vasić [neregistrovani] u 17:30

Pošto kilo vesti

Pored dugo očekivanog zakona o medijima grad Požarevac opet ima svoju viziju kako treba dodeljivati novce za medije. Idemo na tender,
Tender za jednu TV stanicu koja ima regionalno pokrivanje, jel ovaj grad ima više TV stanica koje imaju regionalno pokrivanje. Nema ima samo SAT TV. Tender za jednu lokalnu TV stanicu, jel ovaj grad ima više od jedne loklne TV stanice? Nema takva je jedino TV Duga. Tender za novinu regionalnog karaktera. Jel postoji još neki Nedeljnik osim Reč Naroda - ne postoji. I tako dalje duž celog tendera. Kao i svi tenderi i konkursi nedostaje samo slika onog koji treba da dobije novac. Radio korpus kojem ja pripadam nije obuhvaćen ovom javnom nabavkom. Nas će valjda da smeste medj ćevape i djevrek, spajalice i kancelarijski materijal. Valjda smo u toj podeli zato što svi gradski službenici drže tranzistor u fijoci medj doručkom i papirima.
Radio nema sliku pa zato možda nismo dovoljno atraktivni vlastima. Ova slika koju sad gradite i slikate verujte mi mnogo više govori o vašoj bahatosti i nemaru. Grad Požarevac ima bogatstvo u vidu 5 radio stanica. Svaka na svoj način je deo grada i svaka na svoj način ga reprezentuje na mnogim poljima svog rada. Vrlo uspešno verovali ili ne. Neke su itekako poznate i van atara ovog grada. No do toga izgleda nikom nije stalo oni bi ih medj djevreke i ćevape, spajalice i čiode. Da se ogradim ne kukam za parama grada, kada ih je moja stanica dobijala dobijali smo ih kroz projekte i dokumentovali svoj rad. Vesti na kilo ne prodajemo sa ili bez kosti.