Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Poreska uprava u Svilajncu nastavlja sa gušenjem medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 03. 2015.

UNS: Poreska uprava u Svilajncu nastavlja sa gušenjem medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva finansija i filijale Poreske uprave u Kragujevcu da zbog propusta filijale u Svilajncu pokrene odgovarajuće mere i spreči dalje ugrožavanje slobode medija u Lapovu. UNS zahteva da Poreska uprava u najkraćem roku postupi po Rešenju Privrednog suda u Kragujevcu i Televiziji Stil iz Lapova vrati nezakonito oduzet novac i imovinu.

 

UNS podseća da je 2007. godine, dan nakon što je na TV Stil emitovan TV duel između tadašnjeg predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže i predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, u TV Stil je došla poreska inspekcija koja je ovoj televiziji blokirala račun.

Vlasnik i direktor Televizije Stil iz Lapova Radosav Lazić je 2013. godine, nakon 5 godina teške borbe, dokazao da je filijala Poreske uprave u Svilajncu nezakonitim rešenjem o blokadi računa ugasila ovu lokalnu televiziju.

„Od posledica blokade 35 novinara i medijskih radnika tada je ostalo bez posla“, kaže Lazić za UNS i dodaje da je „naredne dve godine morao u korist poreske uprave da čuva opremu televizije, za koju je o svom trošku iznajmljivao prostor. Na kraju, Poreska filijala Svilajnac je preuzela i prodala opremu“, navodi Lazić.

Iako je od Rešenja Privrednog suda prošlo godinu i po dana, TV Stil još uvek nije dobila novac. Poreska uprava u Svilajncu se na nekoliko zahteva za povraćaj novca oglušila.

Kako je Lazić naveo za UNS, „zbog ćutanja administracije biću prinuđen da pokrenem sudski postupak. Dosta mi je suđenja, ali izgleda da je to jedino rešenje,“ ističe Lazić.

UNS podseća da od 2007. godine ukazuje na nezakonitu blokadu ovog medija i ističe da je u Srbiji posle 5. oktobra 2000. godine ovo jedinstven slučaj dugogodišnjeg pritiska i finansijskog uništavanja medija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi