Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Superveštačenje prioritet u istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 04. 2015.

UNS: Superveštačenje prioritet u istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se sutra navršava 21 godina od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović. UNS traži da se u najkraćem roku rasvetle okolnosti smrti novinarke „Duge“ i smatra opravdanim prioritet Komisije za istragu ubistava novinara da superveštačenje poveri neutralnoj instituciji – nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

 

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna gupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar  Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Problem u rešavanju okolnosti smrti novinarke „Duge“ bio je i nedostatak dokaza. Kada je Komisija za istraživanje ubistava novinara počela sa radom suočila se sa više puta ponavljanom tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno stradali u NATO bombardovanju policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije izvršena dodatna provera i dokazi su pronađeni.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

08.04.

2015.

Mr Goran Stosic dipl.ing. [neregistrovani] u 14:56

Suicid, a ne ubistvo

Odgovor na pitanje da li cemo saznati ime ubice je: Da, saznacemo jedno te isto, a to je da je novinarka Dada Vujasinovic izvrsila samoubistvo i da osim suicida nema nikakvih tragova za navodno ubistvo. Ko je taj neko ko potice iz DS struktura bivse vlasti koji je balisticaru Kostic Vladi naredio da napise balisticki izvestaj o dva filcana cepa izvadjena iz tela novinarke? Naredbu dokazuje neznanje naredbodavca da su u to vreme patroni izradjivani od dvodelnog filcanog cepa koji se sastojao iz dva manja filcana cepa u prilog cemu ide cinjenica da je pored tela novinarke pronadjen samo jedan patron. Da su pronadjena dva patrona naredbodavac bi bio strucan u pogledu izdavanja naredbe kako da balisticki izvestaj napise balisticar Kostic Vlada. Nudim da strucno dokazem da sam u pravu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi