Naslovna  |  Saopštenja  |  Kritičko preispitivanje konkursnih procedura je dobrodošlo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 05. 2015.

Kritičko preispitivanje konkursnih procedura je dobrodošlo

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM, Lokal pres) i Asocijacija medija, u zajedničkom saopštenju ističu da su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje medijskih sadržaja njeni predstavnici u nezavisnim komisijama radili potpuno autonomno i nisu bili izloženi nikakvim uticajima i pritiscima, ni Ministarstva, niti onih koji su ih predložili.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije zajedničkim su dogovorom delegirali svoje kandidate za komisije, bez uticaja i bilo kakvih intervencija predstavnika vlasti.

Za članove komisija birani su stručni ljudi sa profesionalnim ugledom, koji su odluke donosili rukovodeći se svojom savešću i znanjem, kvalitetom predloga projekata i njihovom usaglašenošću sa zakonski definisanim javnim interesom u sferi informisanja.

Problemi na koji su nailazili jesu, pre svega, u sferi kvaliteta predloženih projekata, kao i nekih proceduralnih propusta, koje je moguće otkloniti u narednom periodu.

Projektno finansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, propisano novim Zakonom o javnom  informisanju i medijima, bio je jedan od ključnih zahteva novinarskih udruženja i mediskih asocijacija u reformi medijskog zakonodavstva.

Neophodno je da celokupan proces dodele javnih sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja bude u potpunosti transparentan, što podrazumeva kontrolu i ne isključuje kritike, ali se ne sme dozvoliti da mogući propusti sam ovaj proces dovedu u pitanje.

Model sufinansiranja javnog interesa u sferi informisanja putem nezavisnih komisija od ključnog je značaja za budućnost medija i medijskog profesionalizma u Srbiji.

Debata i kritičko preispitivanje praktične primene konkursnih procedura uvek su dobrodošli, jer predstavljaju važnu kariku u dugogodišnjim nastojanjima novinarskih udruženja i medijskih asocijacija da se odnos države i medija učini što transparentnijim i inkluzivnijim.

U 2015.godini, koja je u stručnoj javnosti već nazvana „prelaznom“ ili „eksperimentalnom“ za sprovođenje novih medijskih zakona, unapred su očekivani pojedini problemi i propusti u postupku konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja kroz nezavisne komisije, u skladu sa javnim interesom, kao jednom od ključnih reformskih procesa.

Cilj je da se, posle ovogodišnjeg iskustva, ti problemi temeljno analiziraju i otklone i ceo postupak podvrgne evaluaciji, kako bi se, u dogovoru sa Ministarstvom kulture i informisanja, pronašla rešenja koja će ga unaprediti.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja - NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres Asocijacija medija

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

29.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 13:38

a tek na ''lokalu''!

Zamislite kako su radile komisije u opštinama i gradovima, kome su i kako delile novac za medijske projekte! Što su ''jači'' vlasnici lokalnih medija, portala i nezavisnih produkcija, to je bilo više para, a za realne potrebe i interese gradjana za informisanje u svojim sredinama, ko te pita. E, to je sloboda medija i novi medijski zakoni u koje se zaklinju novinarske koalicije i ''nezavisni stručnjaci''.

Odgovori
uto

26.05.

2015.

Milos [neregistrovani] u 22:53

Zloupotrebe

Medijska koalicija, UNS, NUNS I ANEM besramno u svom saopstenju kazu da su bez pritisaka delili novac samima sebi. Pa to dosada nije zabelezeno! Pravdaju se rečima da su sami sebi delili novac bez pritisaka. Da li ste svesni gospodo šta radite i da politička podrška i zaštita nikada nije večna!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi