Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Otkriti i kazniti odgovorne za pretnje zaposlenima na B92 i Veranu Matiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 08. 2015.

UNS: Otkriti i kazniti odgovorne za pretnje zaposlenima na B92 i Veranu Matiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje upućene zaposlenima na B92 i glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa Veranu Matiću i traži od nadležnih da što pre pronađu i kazne odgovorne. Pravni tim Radio-difuznog preduzeća B92 podneo je dve krivične prijave protiv više nepoznatih lica.

U porukama upućenim B92 navodi se, između ostalog, da će ih „izubijati do smrti“ i da ih „treba trebiti“, dok u jednoj od poruka upućenih Veranu Matiću stoji: "Moramo Veranu glavu... nasred Terazija".

„Sve pretnje shvatamo veoma ozbiljno, kada neko uputi pretnju putem sajta to uzdrma veliki broj ljudi, od moderatora, preko novinara, do onih kojima je direktno upućena i zato smatramo da je važno brzo reagovati. Nisu to naivne pretnje, iako su verbalne. Sve što stigne mi prosledimo i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Policija je i ranije identifikovala odgovorne i ja pretpostavljam da i sada mogu doći do onih koji su slali ove poruke“, rekao je UNS-u Veran Matić.

Podsećamo,u aprilu ove godine, B92 podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ugrožavanja sigurnosti Verana Matića. Optuženi za te pretnje je Nemanja Ristić, protiv koga je pokrenut krivični postupak zbog ugrožavanja sigurnosti lica koja su primila poruke i on se trenutno nalazi u pritvoru.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

26.08.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:11

stara srpska

Kako si sejao tako i žanješ.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi