Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pokrenuti disciplinski postupak protiv komunalnih policajaca zbog „Istinomera“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 10. 2015.

UNS: Pokrenuti disciplinski postupak protiv komunalnih policajaca zbog „Istinomera“

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se utvrdi disciplinska odgovornost komunalnih policajaca koji su sprečavali novinarsku ekipu „Istinomera“ da snima prilog i smatra da odgovori koje je UNS juče dobio govore u prilog tvrdnji da se radi o zloupotrebi ovlašćenja zbog kog komunalni policajci treba da odgovaraju.

 

Iz Komunalne policije UNS-u je odgovoreno da je 25. septembra patrola došla na lice mesta po prijavi NN lica zbog „narušavanja komunalnog reda izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta na Savskom keju bb, kod restorana `Savanova`“.

U odgovoru Komunalne policije ne stoji šta je policija utvrdila kada je došla na lice mesta, kako je locirala da, pored građana – šetača, baš novinarska ekipa „izvodi građevinske radove, rasipa građevinski materijal i prlja šetalište“, kao ni da li je ustanovila da se radi o lažnoj prijavi, te shodno tome pokrenula postupak za otkrivanje NN osobe koja je zloupotrebila resurse službe koju plaćaju poreski obveznici Beograda.

„Postupajući shodno zakonom datim ovlašćenjima, komunalni policajci su izdali prvo upozorenje, a zatim i naređenje da se gradilište kako zbog lične bezbednosti lica tako i zbog ometanja radova koji su bili u toku, napusti. S obzirom da je postupanje započeto, sva zatečena lica su legitimisana, a dva prisutna lica su odbila da pruže na uvid lična dokumenta, zbog čega su komunalni policajci nastavili sa zakonom definisanom procedurom – dovođenju lica u najbližu policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta. Ne želeći da ovom prilikom iznosimo pretpostavke zbog kojih su lica u prekršaju naknadno odlučila da stave dokumenta na uvid, napominjemo da su po legitimisanju istih komunalni policajci obustavili proceduru dovođenja, a lica će svoje razloge za takvo ponašanje moći da iznesu pred nadležnim sudijom za prekršaje obzirom da će protiv njih u skladu sa odredbama člana 43. Zakona o komunalnoj policiji biti podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog ometanja komunalnog policajca u obavljanju poslova. Kako se sa snimka može videti, snimanje niko nije sprečavao, niti je prema licima u prekršaju primenjivana bilo kakva sila nakon što su ista pristala da sarađuju sa komunalnim policajcima“, stoji u odgovoru UNS-u na pitanja:  da li je komunalna policija podnela prekršajne prijave protiv novinarke Vesne Radojević, dvojice snimatelja i fotografa, zašto je zabranjeno snimanje i po kom Zakonu su podnete prekršajne prijave.

UNS ukazuje da je javno dostupan video snimak na kom se jasno vidi da novinari „ne izvode građevinske radove“ i ne „prljaju šetalište“, već snimaju prilog na javnom mestu kojim prolaze građani, a da je jedan od komunalnih policajaca prišao snimatelju i rekao „pašće vam stalak, osećam da će ovako da padne...ovde je nestabilno, gradilište je“, čime se stiče utisak da je bio spreman da sruši kameru.

S obzirom na to da služba za informisanje komunalne policije nije htela da odgovori na dodatna pitanja s obrazloženjem da je stavljena tačka na ovaj slučaj UNS traži da načelnik komunalne policije odgovori na pitanja:

1. Da li je policija postupajući po prijavi NN lica ustanovila da novinari „narušavaju komunalni red izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta na Savskom keju bb, kod restorana `Savanova`“?

2. Da li je komunalna policija pokrenula postupak protiv NN lica zbog lažne prijave?

3. Da li je poveden disciplinski postupak protiv komunalnih policajaca koji su sprečavali novinarsku ekipu Istinomera na zadatku?


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi