Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlada da osigura pravo na prenos kapitala i zaposlenima u Tanjugu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 11. 2015.

UNS: Vlada da osigura pravo na prenos kapitala i zaposlenima u Tanjugu

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je što nije omogućeno da zaposleni u nacionalnoj novinskoj agenciji Tanjug, poput ostalih zaposlenih u medijima u privatizaciji, ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade  na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije – 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli su da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS podseća da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“.

UNS ističe da su Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga morali da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili pravo koje im pripada po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS apeluje na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da ne prepuste gašenju nacionalnu novinsku agenciju koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svetu.

Najmanje što mogu i treba da urade jeste da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji i omoguće im da pod ravnopravnim uslovima uđu u tržišnu utakmicu sa drugim agencijama.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

04.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 21:08

Re: odgovor na opasku dusebriznika za Jugoslaviju

Vi koji ste hteli od pocetka da to uradite jel vam je ala zinula za tu sirotinju od sredstava uspeli ste i sada bar nemojte vredjati posten i vredan rad zaposlenih u Tanjugu

Odgovori
sre

04.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:32

Za neupućene:

Tanjug je odano prestao da bude skraćenica i postao je ime!

Odgovori
uto

03.11.

2015.

Петко [neregistrovani] u 22:41

Готово је, фајронт

Очекивано. Нема места чуђењу. Ако нема Југославије, зашто би постојала Телеграфска агенција Нова Југославија (Танјуг). Нестала је и ЈНА, па зашто не и новинска агенција. Свако чудо за три дана, а о Танјугу ће се причати само до сутра. Ако је Танјуг толико вредан бренд, зашто 180 ѕапослених не узеше кредите и не купише ту брендирану рупу без дна.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi