Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tačna ocena Evropske komisije o ekonomskom položaju novinara u Srbiji

10. 11. 2015.

UNS: Tačna ocena Evropske komisije o ekonomskom položaju novinara u Srbiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja ocenu Evropske komisije (EK) da novinari u Srbiji imaju male plate i da su zato podložni političkim i ekonomskim pritiscima i uticajima, i slaže se sa ocenom da sigurnost novinarskog posla treba da bude poboljšana, a medijska udruženja treba da ojačaju svoju ulogu u radnim pravima i zapošljavanju.

UNS ističe da je zalaganje za bolji materijalni status novinara od suštinskog značaja za medijsku reformu i očekuje da Evropska unija kroz programe podrške zemljama kandidatima posebno podrži projekte koji imaju za cilj bolji materijalni status novinara, jačanje održivosti pre svega lokalnih medija i veću ulogu novinarskih udruženja u tom procesu.

U odeljku Izveštaja EK o napretku Srbije koji se bavi slobodom izražavanja, ističe se i da Srbija nije načinila napredak u prethodnoj godini i da je donet paket medijskih zakona, ali da i dalje ne postoje uslovi za punu slobodu izražavanja.

Nema komentara.