Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Brojne nepravilnosti u Konkursu opštine Raška
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 11. 2015.

Koalicija: Brojne nepravilnosti u Konkursu opštine Raška

Usled brojnih nepravilnosti Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU “Lokal pres” neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u Opštini Raška, poštujući jedinstveni stav da ne učestvuju u radu komisija u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima.

Opština Raška raspisala je 30. oktobra Konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Raška radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u elektronskim medijima za 2015. godinu.

Usmeravanje sredstava za informisanje javnosti samo na elektronske medije, što stoji u naslovu konkursa, je način za diskriminaciju ostalih medija, pa se Koalicija obratila Lokalnoj upravi Raške ukazujući na ovu činjenicu.

Pored toga, Koalicija je Rašku upozorila da “obim i kvalitet predjašnje saradnje sa Opštinom Raška kroz medijsko izveštavanje” ne može biti posebni kriterijum za ocenjivanje jer nije u skladu sa Zakonom.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala je, takođe, da posebni kriterijum - tradicija poslovanja podnosioca projekta i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji opštine Raška predstavlja monopolističko sagledavanje jednog tržišta i da kao takav nije u skladu sa članom 6. Zakona o informisanju i medijima u kojem je zabranjen svaki vid monopola u oblasti javnog informisanja.

Kako ni nakon pisanog obaveštenja o nepravilnostima opština Raška nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi