Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Inicijativa sa protestnog skupa u Nišu kazna za novinare i medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 05. 2016.

UNS: Inicijativa sa protestnog skupa u Nišu kazna za novinare i medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se inicijativi da se u Nišu smanji iznos novca koji je u gradskom budžetu namenjen projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog značaja. UNS se, suprotno tome, zalaže da se u lokalnim samoupravama povećaju davanja i da se ustanovi princip po kom bi se izdvajalo 2 odsto za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja i napominje da je Niš sa 68.205.000 dinara na 0,6% budžeta.

UNS ističe da je zabrinjavajuće što gradovi i opštine u Srbiji koriste novi sistem finansiranja kako bi manje izdvajali za projektno sufinansiranje medija u odnosu na ranija davanja medijima koji su bili u njihovom vlasništvu, što se jasno pokazuje na primeru Grada Jagodina, gde je ove godine sedam puta manje novca za te namene.

UNS pozdravlja povećavanje davanja za sufinansiranje medijskih projekata na nivou Republike za oko 10 miliona dinara, ali je razočaran što je AP Vojvodina izdvojila za ovu godinu sedam puta manje novca u odnosu na prethodnu.

UNS smatra da je potrebno da se zbog nepravilnosti koje se u procesu projektnog sufinansiranja javljaju radi na njihovom otklanjanju, a nikako na ukidanju ili umanjenju iznosa namenjenom medijskim projektima. To svakako važi i za Niš gde UNS traži da se poštuje zakonska procedura u odabiru i radu stručnih komisija, kao i provera utrošenog novca i realizovanih aktivnosti u skladu sa projektom za koji je medij dobio sredstva iz budžeta.

UNS podseća da su portal Južne vesti i Siti radio, uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije, juče u Nišu organizovali protest na kom su tražili da ovaj Grad petostruko umanji iznos novca predviđen za informisanje građana.

Komentari (6)

ostavi komentar
uto

17.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 06:56

Re: DODER

E moj anonimuse koji se potpisuje[ sa "hitno", kada olako lepiš etikete ljudima iz UNS i NUNS, što se ne potpišeš kako valja.Ali, pošto to nisi učinio, čiji si onda ti "trabant"?Čitam i tvoju suludu ideju da treba ukinuti sva aktuelna novinarska udruženja, pa i UNS i NUNS?!Kada sam ja naprečac dobio otkaz od Rodića i sinova 2009.godine, niko od vas novopaćenika me nije pitao gde sam, šta radim i imam li šta da jedem?!Među novinarima je malo prave solidarnosti, a svako počne da kukumavči tek kada mečka zaigra i pred njegovim vratima!

Odgovori
pon

16.05.

2016.

Милосав [neregistrovani] u 12:28

МЕДИЈСКА КОАЛИЦИЈА ЗА САХРАНУ НОВИНАРСТВА

Веће казне за новинаре, медије и цело друштво нема од писаца ових медијских закона.
"Приватизација градских медија градским парама".
"Приватне буџетске фирме".
Хиљаде отпуштених новинара.
Кршење Устава и Закона о регионалном развоју.
Селективна примена закона, Политика и Танјуг изузети.
Дискриминација по месту становања.
Неравноправност грађана, националних мањина и особа са инвалидитетом јужно од Београда.
Исисавање пара из неразвијених региона и пребацивање у развијене регионе....

Odgovori
pet

13.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 22:05

Dosta

Dosta vise demagogije i zamajavanja sa ovim projektnim finansiranjem gde uglavnom dobijaju NVO (ne)vladine organizacije. Ako se ovako nastavi ostacemo bez medija i novinara. Uzas, probudite se.

Odgovori
pet

13.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:51

Hitno

Pod hitno rasformirati UNS i NUNS koga su Obradovic i Smajlovicka ali i trabanti poput Jeremica, Doderovice, Jovanovicke i drugih sprecili kakastrofu nasih koleginica i kolega ciji su se mediji ugasili a oni ostali bez posla. Zamajavaju nas sa projektnim finansiranjem umesto da se bore za status i ocuvanje profesije. Profesija novinar u Srbiji ne postoji zahvaljujuci PROJEKTNOM zamlacivanju.

Odgovori
pet

13.05.

2016.

Vladan DINIĆ [neregistrovani] u 18:15

SVEDOK

Postovana gospodo,
Odluku Komisije u Nisu da se ne dodeli novac stalnim abonentima "na tudju pomoć i negu" kroz takozvano projektno finasiranje "naši" medija (onih koji sviraju vlastima u diple), UNS bi trebalo da podrži, a ne da uglas kuka sa korisnicima "narodne kuhinje" na grbači poreskih obveynika u Srbiji.
Upravo ti mediji, koji su najglasniji, u protestima za pare poreskih obveynika, su bili i NAJGLASNIJI da država IZAĐE iz medija. I to su - dobili. Sad, bi,o pet od te iste države koju su isterali (opravdano) iz medija), da dobiju pare na poklon, kroz nakaradan zakon i tyv. projektno finasiranje.
Postovana gospodo, pogledajte koji su mediji redovno na grbači naroda i koji otimaju novac poreskih obveznika kroz tzv. "Projekte".
Da li među tim mediji nema stalčno jednih te istih medija, da li su njihovi projekti genijalni, a svi ostali mediji, koji ne podržavaju SLEPO vlast, kreteni i neznalice? Nece biti.
Da li među otimačima para poredskih obveznika "za medije" nema i medija koje drže bivši ministri, pa i donedavnii, članovi vrhova određenih stranaka? Ima ih. Zar nije i slepo vidljivo da je najviše para, ODMAH VRAĆENO I PREPLAĆENO onim gazdama koji su navodno privatizovali određene medije?
Slično, vidim, događa se i u Užicu...
Zato predlažem:
1. Da država UKINE PDV na štampu:
2. Da se smanji porez na reklame u medijima sa 20 na 10 odsto

Šta se ovim dobija?
1. Rasterećuju se gradski i opštinski budžeti,
2. SVI mediji se stavljaju u RAVNOPRAVAN odnos:
3. Privredi se omogućava da se POD BOLJIM USLOVIMA, jeftinije, oglašavaju.
4. Prekida se sa flagrantnim rušenjem Ustava, jer sa tzv: "projektinim finasiranjem" ruši se USTAVNO NAČELO JEDNAKOSTI na tržišt.
5. Ukidaju se i sve komisije, prekida se sa stvaranjem zle krvi i onemogućavaju lažni vlasnici medija da otimaju novac od svih nas

PS: Voleo bih da se oni koji smatraju da moj predlog nije u redu - oglase, ali pod pravim imenom i preyimeno, a ne kao anonimusi, pod pseudonimima. Yapravo, ovo što sam ovde napisao, redakcija "SVEDOK" će uputiti novoj Vladi Srbije - da se nakaradni zakon odmah ukine!

PS(1) Ukoliko bi UNS otvorio javnu raspravu na ovu temu, to bi bilo dobro za iznošenje argumenata "za" i "protiv". A, uz to: verovatno bi se jednom za svagda saznalo kakvi su to bili "genijalni projekti",ali i imena projektanata. Pravih.
S poštovanjem,
Vladan DINIĆ, glavni urednik "SVEDOKA"

Odgovori
pet

13.05.

2016.

Vitomir [neregistrovani] u 17:28

pare,pare

Sto vise para za medije i sto manje medijskih radnika i novinara. To je pravi recept za ekstra profit!
Milina je biti gazda sa drzavnim paricama :) Ziveo UNS, ZIVEO BUDZET!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi