Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljive ekspresne smene urednika RTV-a bez obrazloženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 05. 2016.

UNS: Neprihvatljive ekspresne smene urednika RTV-a bez obrazloženja

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim ekspresne smene urednika informativnog programa na srpskom jeziku iza kojih ne stoji nikakvo obrazloženje i ocena njihovog rada kao ni argumenti zbog čega su smenjeni. UNS podseća da je juče popodne UO RTV-a prihvatio ostavku glavne i odgovorne urednice prvog programa televizije Marjane Jović i za vršioca dužnosti imenovao Nadu Kalkan nakon čega su usledile smene urednika kolegijuma informativnog programa na srpskom jeziku.

 

UNS očekuje od UO RTV-a i novog rukovodstva programa da daju meritornu ocenu rada smenjenih urednika i upozorava da se prema njihovom radu mora odnositi s poštovanjem, a razloge za smenu obrazložiti činjenicama.

UNS ističe da UO RTV-a i novo rukovodstvo programa moraju imati u vidu stav Programskog saveta RTV-a da je dosadašnji upravljački tim realizovao programsku koncepciju koja odgovara misiji i programskim ciljevima RTV-a.

UNS traži da novinari i urednici RTV-a koji su potpisali otvoreno pismo u kojem su izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasne smene mogle da naruše stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa, ne snose nikakve posledice zbog iznetih stavova.

Komentari (7)

ostavi komentar
pet

20.05.

2016.

Поуздан [neregistrovani] u 15:28

извор

Да ли су на реду "Политика" и РТС? Нажалост, доста тога указује да ће се овај режим борити док не одстрани последњег писменог новинара, а у ове две куће остало их је превише. Танјуг и РТВ су решили, сада ће ићи даље. "Информер", "Блиц" и "Пинк" су нажалост мера новинарства у данашњој Србији. Ко буде могао да се уклопи у тај оквир, може да се нада да ће и даље имати посао, а остали новинари који се буду "правили паметни" на каријеру у Србији ће моћи да забораве. Таква правила су на снази. Све приче о политичким постављањима и сменама су сувишне. Тога је било и пре, али није било да су недовољно писмени имали приоритет. Мислим да је то најгоре што нам се десило у новинарству.

Odgovori
pet

20.05.

2016.

Познавалац прилика [neregistrovani] u 01:38

А, зашто смене нису прихватљиве?

Верујем да је пре овако изричите тврдње о "неприхватиљим експресним сменама уредника РТВ без образложења", УНС као озбиљна професионална асоцијација свакако на уму морао да има има неколико веома битних чињеница:

РТВ је прави јавни сервис, мотивисан искључиво потребама својих гледалаца био од 2006, када је у складу са Законом о радиодифузији и трансформисан у тај статус, до 2008. године, када је њен програм и достигао највећу гледаност у последњој деценији.

Онда је, незадовољан што тај програм не контролише и што се у свакој информативној емисији не појављује бар два пута, тада моћни Б. Пајтић, политичким насиљем и пре истека мандата, крајем 2008. променио састав Управног одбора РТВ, сменио директора и уреднике изабране на конкурсу и, на мала врата, довео своје људе (Борис Лабудовић, Синиша Исаков, Блажо Поповић, Љубиша Николин, Радован Балаћ...)

У том тренутку, РТВ је, поред већ поменуте високе гледаности, с процентом наплате ТВ претплате од око 75 одсто пословао позитивно, а као почетна средства за градњу нове зграде (и данас је, мада је минуло осам година, подстанар у згради НИС) на посебан рачун су издвојена три милиона евра.

Уз то, била је завршена и нова систематизација радних места са оптималних 930 запослених и обезбеђена средства за социјални програм за разлику до 1.240 колико је цела кућа тада имала.

Све то је одмах стављено ван снаге, а РТВ је, очекивано, уместо сервиса грађана Војводине, постао сервис ДС и ЛСВ, наплата претплате је из године у годину падала, уштеђени новац за зграду је потрошен, ушло се у озбиљна задуживања, ионако превелик број запослених повећан је на скоро 1.500 (!), а гледаност је пала, чиме је, коначно, 2011. и образложена смена гарнитуре доведене 2008.

Онда је, у улози спасилаца, а за огромне плате (неки су месечно зарађивали и преко 400.000 динара!) доведена екипа из Београда (И. Божић, С. Савић, С. Арежина, Д. Вученић...), изразите продосовске политичке, а како се показало и уређивачко-новинарске оријентације.

У међувремену, са одсека за журналистику Филозоског факултета у Новом Саду или, прецизније, из новинарског инкубатора председника НДНВ Динка Грухоњића који је на том одсеку и професор, стигле су десетине пажљиво пробраних младих новинара, политичког става идентичног оном који је на РТВ већ дефинитивно учврстила "спасилачка екипа" из Београда.

Захваљујући томе, број запослених је повећан за још стотинак (сада их је већ преко 1.600!), са догађаја се више није извештавало, већ су се гледаоци, у светлу само једног, досовског погледа на свет, о догађајима подучавали, а све то је, да цела прича добије и елементе парадокса, финансирала Влада Србије која, већ четири године, није досовска!? Одакле? Па, из републичког буџета, а то ће рећи и џепова грађана Војводине који, како се видело и на априлским на изборима, досовски поглед на свет у великој већини више не доживљавају као свој.

Отуда не треба да чуди ни нови пад гледаности програма РТВ, констатован овог пролећа и, званично, означен као разлог за смену првог човека београдске спасилачке екипе С. Арежине, прву у низу смена које ће уследити у последњих неколико дана.

Због свега наведеног и питање с почетка ових редова: Зашто оне нису прихватљиве?


Odgovori
čet

19.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:45

Bas tuzno

Koliko li je Rajevica "ekspresno"ostalo bez egzistencije u Tanjugu, desetinama lokalnih medija u Srbiji -bez adekvatne reakcije UNS. Stotine visokoobrazovanih novinara u javnim servisima i stampanim medijima zivi ispod egzzistencijalnog minimuma- bez adekvatne reakcije UNS.

Cinjenica je da novinari bez partijske zaledjine, nemaju dobre izglede za pristojan zivot. Partijski podobni smenjuju partijski nepodobne i tako u krug . Klanovski podobni zamenjuju klanovski nepodobni .U nedogled. A struka "ekspresno" propada. Ako novinarstvo
uopste i zasluzuje da se nazove strukom.

Odgovori
čet

19.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 07:16

Re: bravo

Bravo, Kosta! Kako su oni dosli na vlast tako i odlaze. Cuj, neki Arezina dosao da vodi program! I dobro da su ga najzad smenili. Samo znaj, i ovi novi pojma nemaju o novinarstvu. Videces. I ti i gledaoci!

Odgovori
čet

19.05.

2016.

Anonimus 1 [neregistrovani] u 06:49

Sve se okrece

Uvek je tako bilo. I 1986.i kasnije. Dodju jedni, odu drugi. Jedino sto je tada bio aktuelan i list Dnevnik.
Kosta Rajevic je odlican novinar i dobar covek i niste smeli da ga izbacite na ulicu. Sad cete i vi tamo gde ste njega izbacili.

Odgovori
čet

19.05.

2016.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 01:11

А РАНИЈЕ ЈЕ БИЛО ПРИХВАТЉИВО?

Кажете, да су експресне смене уредника у РТВ неприхватљиве! Могао бих да се сложим са вама, ако бисте ми рекли, због чека су биле прихватљиве када су они смењивали претходне? Колико се сећам, а сећам се, онда нисте реаговали. Да ли је у питању професија и заштита новинара или нешто друго (ко је рекао политика?), није тешко погодити. У осталом и садашње руководство УНС дошло је на таласу петооктобарског пуча, и, како се из приложеног да видети, то не заборавља.

Odgovori
sre

18.05.

2016.

kosta rajevic [neregistrovani] u 13:11

Sve se vraca, sve se placa!

Pozdravljam dugo ocekivane kadrovske promene u uredjivackom timu RTV. Dugo se , predugo, u pokrajinskom javnom srevisu vodila uskostranacka kadrovska politika , gde su uhljeblja nalazili iskljucivo novinari-saradnici bliski Demokratskoj stranci i Ligi socijademokrata Vojvodine. Za druge u toj medijskoj kuci nije bilo mesta iako su samo zeleli da rade profesionalno svoj posao. Posledice takvog rigidnog politickog slepila, cak i licne mrznje pojedinih ljudi u RTV, svojvremeno sam i sam osetio. Iako dugogodisnji novinar, s velikim iskustvom u medijima, izbacen sam bukvalno na ulicu. Ni jedno novinarsko udruzenje, pa ni UNS , ciju clanku kartu nosim, evo, gotovo 40 godina, nije stalo iza mene. Sada te iste glavosece u RTV traze zastitu i svoja prava, a zaboravljaju kako su se poneli prema kolegama kojima su, zarad dnevno politickih poene i dodvoravanja bivsoj pokrajinskoj vlasti, uzeli hleb iz ruke. Sve se vraca, sve se laca!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi