Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo i policija da procesuiraju odgovorne za pretnje novinarima i na društvenim mrežama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 07. 2016.

UNS: Tužilaštvo i policija da procesuiraju odgovorne za pretnje novinarima i na društvenim mrežama

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog sve češćih pretnji novinarima istraživačima u komentarima i na društvenim mrežama i traži da policija i tužilaštvo redovno istražuju ovakve slučajeve.

 

Poslednjih meseci sve je više pretnji novinarima koji se bave istraživačkom radom, kao što su novinari redakcije KRIK i Insajder i novinarke “Politike” Višnja Aranđelović i Jelena Popadić budu izloženi pretnjama i uvredama u komentarima i na društvenim mrežama.

UNS ističe da je po Kodeksu novinara Srbije posao novinara da neprekidno traži odgovore od interesa za javnost, a da se svako ko je nezadovoljan radom novinara može žaliti samoregulatornim, regulatornim telima i sudu, ali da nema pravo da preti i vređa novinare.

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Nažalost, ova odredba koja je uvedena izmenama Krivičnog zakonika još 2009. godine, a izmenjena 2012, u praksi se ne primenjuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi