Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Novinari i mediji da vode računa od kojih portala sa Kosova prenose vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 09. 2016.

UNS i DNKiM: Novinari i mediji da vode računa od kojih portala sa Kosova prenose vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) ukazuju na učestalo objavljivanje netačnih i neproverenih informacija na pojedinim internet portalima na Kosovu i Metohiji poput sinoćne vesti da je ruska novinarska ekipa uhapšena u Velikoj Hoči trebalo da organizuje boravak srpske dece u Rusiji.

Netačna vest koju je najpre objavio portal iKos.rs, a kasnije preuzeli i neki beogradski mediji uznemirila je meštane Velike Hoče, pre svega roditelje dece koja ovih dana putuju.

Novinarka i kamerman agencije News Front Oksana Sazonova i Sergej Belous privedeni su zato što nisu imali vize, a na Kosovu i Metohiji snimali su dokumentarni film. Oni nisu imali veze sa organizovanjem boravka srpske dece u Rusiji.

UNS i DNKiM apeluju na novinare i medije, pre svega one u Beogradu, da vode računa od kojih medija sa Kosova preuzimaju vesti, da posebno obrate pažnju da li postoji impresum na portalima ili potpis autora vesti i da sve informacije koje su osetljivog karaktera provere.

Na Kosovu postoji oko 200 portala čiji su vlasnici pretežno politički centri moći i koji delom služe kao sredstvo u međustranačkim obračunima. Na njima pišu osobe pod lažnim imenima bez iskustva u medijima i osećaja odgovornosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi