Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Opština Apatin i Komisija za kontrolu državne pomoći da poštuju ugovor i Zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 09. 2016.

UNS: Opština Apatin i Komisija za kontrolu državne pomoći da poštuju ugovor i Zakon

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog jednostranog suspendovanja ugovora između Opštine Apatin i Televizije Apatin o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa i traži od Opštine i Komisije za kontrolu državne pomoći da poštuju ugovor i Zakon o javnom informisanju i medijima. UNS podseća da je Opština Apatin tražila od Komisije za kontrolu državne pomoći da proveri sufinansiranje TV Apatin zbog „sumnje da je ova televizija prekoračila iznos de minimis državne pomoći“.

Komisija je, kako je UNS-u rekao predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić, poslala obaveštenje Opštini da obustavi sufinansiranje ove televizije do kraja provere.

OO SNS iz Apatina, čiji je Sekulić poverenik, u saopštenju objavljenom 8. septembra naveo je i da je “Vlada Republike Srbije zvanično zabranila lokalnoj samoupravi da dalje finansira TV Apatin navodeći kao razlog što im je opština prethodne tri godine isplatila preko 23 miliona dinara – što nije u skladu sa zakonom”.

Međutim, na molbu UNS-a da dostavi dokaz za tu tvrdnju, Sekulić je navode OO SNS-a za UNS demantovao.

„Kakva zabrana Vlade, nismo ništa dobili. Ne znam zašto je OO to napisao, to nije tačno, ne mogu da ispratim sve što pišu. Mi smo samo poslali dopis Komisiji da ispita da li je TV Apatin prekoračila sredstva. Opština je u ozbiljnoj finansijskoj krizi, mnoga preduzeća još uvek nisu dobila novac, gledamo kako sve da isplatimo i isplaćujemo selektivno“, rekao je Sekulić.

Dokument kojim Komisija traži obustavu sufinansiranja UNS danas nije mogao da dobije ni u Komisiji za kontrolu državne pomoći, niti u Opštini Apatin.

Kako je UNS-u rekao urednički kolegijum TV Apatin, „ovo je prvi put da predsednik jedne lokalne samouprave želi da uništi i ukine dva lokalna medija – Televiziju Apatin i nedeljnik Novi glas komune“.

„Opština nas nijednom nije pozvala da nas obavesti da postoji neki problem. Ne poštuju ugovor već više od tri meseca. Od kako je došla nova vlast nije isplaćen nijedan dinar na osnovu ugovora o sufinansiranju. Samo su sazvali konferenciju i saopštili da je Komisija naložila da se do kraja istrage obustavi sufinansiranje, ali mi do danas nismo videli taj dokument“, navode iz TV Apatin.

UNS podseća da je televizija Apatin i ranije trpela pritiske od strane vlasti. Poslednji put u maju ove godine kada je izveštavala o tome da su lokalni naprednjaci kidnapovali nosioca lokalne liste Srpske radikalne stranke Miodraga Pavlovića ispred zgrade Opštine.

UNS ističe da je suspendovanje ugovora, nepoštovanje ugovornih obaveza i kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima nedopustivo i smatra da je prekid sufinansiranja lokalne televizije pritisak na slobodu medija dovođenjem novinara i medijskih radnika do ivice egzistencije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

19.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:54

jel ja to dobro vidim

Ovaj predsednik opštine Apatin Sekulić je i poverenik-predsednik apatinskog SNS-a. I on kao prvi čovek SNS-a jedne opštine ne zna ko mu piše saopštenja i šta pišu. On jadan od posla ne može da prati šta LAŽE njegov SNS!!! On ne zna ZAŠTO JE TO SNS Apatin, (kome je on šef )napisao?! Kako reče Vučić: oni nisu obični idioti, oni su kompletni idioti!!! Kaže, taj Sekulić da "ne može da isprati šta oni (kojima je šef pišu -lažu)". Saopštenja se ne prate, ona se čitaju. Podrška TV Apatin, kakvih ljudi ima na vlasti, neka im je Bog u pomoć.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi