Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Poslanici da ne glasaju o nezakonitom predlogu medijske zajednice za člana Saveta REM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 10. 2016.

UNS: Poslanici da ne glasaju o nezakonitom predlogu medijske zajednice za člana Saveta REM-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazuje poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije da je prilikom biranja kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kada su u pitanju novinarska i medijska udruženja kao predlagači, prekršen Zakon o elektronskim medijima. UNS traži da se glasanje odloži i konkurs poništi.

UNS ističe da se po Zakonu kao predlagač može naći isključivo novinarsko udruženje koje ima najmanje 500 članova, što predlagač Društvo novinara Vojvodine, čiji je kandidat ušao u skupštinsku proceduru, ne ispunjava.

UNS je tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dokumentaciju koju je podnelo Društvo novinara Vojvodine koje ne ispunjava zakonske uslove i zatražilo od nadležnog Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da obrazloži na koji način proverava zakonitost i ispunjenost uslova kada je u pitanju broj članova predlagača.

UNS poziva poslanike da ovo pitanje otvore i tokom današnje skupštinske  rasprave i da se ne izjašnjavaju o predlogu koji je došao na dnevni red kršenjem Zakona.  

UNS smatra da je zakonitost čitavog procesa dovedena u pitanje ovom neregularnošću i da je neophodno da se konkurs poništi i raspiše novi javni poziv za člana Saveta kojeg delegiraju udruženja novinara i izdavača elektronskih medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

13.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 11:43

TAKO JE..

Rekacija UNS-a na mestu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi