Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 02. 2017.

Koalicija: Sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazuje da loša sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija, koji i inače rade u veoma nepovoljnom ekonomskom okruženju.

Koalicija je čvrsto privržena poštovanju autorskih prava i intelektualne svojine, ali mora da primeti da se proteklih godina stvorio opasan biznis-model, odnosno da pojedini fotografi i advokatske kancelarije, koristeći lošu sudsku praksu i nedovršene zakone, ostvaruju ogromne profite, pritom ugrožavajući opstanak medija i medijski pluralizam.

Koalicija će se zvanično obratiti nadležnim sudovima zahtevajući izmenu sudske prakse, i pozvaće se na eksperte za autorska prava koji tvrde da fotoreporteri moraju da imaju zaštitu, ali da ona ne sme da bude prekomerna i da guši slobodu izražavanja.

Koalicija smatra da bi pod hitno trebalo pokrenuti ozbiljnu javnu raspravu o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, kako bi se ubuduće sprečila zloupotreba autorskih prava.

Sudovi su, nažalost, postali automat za dosuđivanje drakonskih, potpuno neprimerenih naknada štete u presudama protiv medija koji su prekršili autorska prava, zanemarujući karakteristike pojedinih slučajeva, kontekst u kojem su se oni desili i finansijsku mogućnost medija, posebno lokalnih i regionalnih, od kojih je većina već dugo na ivici opstanka. Moramo konstatovati da se pojedini fotografi i advokatske kancelarije koriste i nečasnim sredstvima.

Sadašnja sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja doveli su do toga da mnogi mediji automatski pristaju na vansudska poravnanja i plaćaju velike iznose advokatskim kancelarijama koji organizovano pretražuju internet tražeći razlog za tužbu, a povod za tužbu mogu biti i fotografije objavljene i pre desetak godina. 

Koalicija poziva svoje članove da u svom radu striktno poštuju koncept autorskih prava, i da se u tom smislu svakodevno edukuju, ali apelujemo i na fotografska udruženja da zajednički pronađemo model koji bi sprečio neprimereno bogaćenje pojedinih fotografa i advokatskih kancelarija nauštrb siromašnih medija i novinara.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 7. februar 2017.

Udruženje novinara Srbije – UNS
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija - Lokal pres

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

07.02.

2017.

Vladimir [neregistrovani] u 19:54

Saopštenje jednog fotografa

Sve piše ovde:

https://www.facebook.com/supurovic/posts/10155852207034863

...
Zar se u novinarskim školama ne uči prvo da se ne krade tuđe? Naučite da ne kradete, naučite da ne uzimate tuđe bez pitanja. To je nekad spadalo u osnovno kućno vaspitanje.

Odgovori
uto

07.02.

2017.

Fotograf [neregistrovani] u 19:49

Saopštenje

Sloboda izražavanja nije sloboda izrabljivanja drugih. Svako ko stvara mora da bude zaštićen da neće neko upotrebljavati njegovo delo bez pravične nadoknade.

Iznosi naknada za kršenje autorskih prava su unapred poznata. Svaki medij koji se odluči da prekrši nečija autorska prava, zna unapred, pre kršenja prava, koliko će morati da plati. Ako su iznosi drakonski to bi trebalo da deluje odvraćajuće od kršenja zakona, što jeste svrha svakog kažnjavanja.

Ako su mediji siromašni i na ivici opstanka, što se onda upuštaju u nezakonite radnje za koje unapred znaju da će ih skupo koštati? Zašto jednostavno ne odluče da ne krše zakon? To što je neko siromašan nije baš opravdanje da se krade, zar ne?

Sudske naknade jesu visoke, ali kada bi mediji pitali autore fotografija za prava korišćenja, oni bi u najvećem broju slučajeva dobiili to ili besplatno ili sa vrlo malom nadoknadom. Kada stvar ode na sud, onda je iznos sasvim drugačiji, jer tada se ne naplaćuje samo korišćenje autorskog dela: naplaćuje se - krađa, naplaćuje se poniženje, naplaćuje se uvreda.

Prosto, novinari, kad bi ste pitali, mnogo bi ste bolje prošli. Iznenadili bi ste se koliko bi bolje prošli. Ali kad ukradete, naravno da ćete proći veoma loše. Zato što svaki lopov treba da prođe loše.

Fotografe koji se neprimereno bogate nauštrb novinara koji im kradu fotografije je lako saseći u korenu - nemojte im krasti fotografije i onda oni neće imati osnov da od vas naplate nadoknadu. A možete ida im napakostite tako štom neće fotografije uzimati ni legalno, tako da im zakinete i taj dinar.

Što vam je zapelo da kradete fotografije baš od onih koji najljuće nalaćuju? Zaobiđite ih. Uzmite im koru hleba iz ruke tako to im nećete ukrasti fotografiju pa onda oni neće moći da se bogate na vama.

I naravno, obrazujte se. Zar se u novinarskim školama ne uči prvo da se ne krade tuđe? Naučite da ne kradete, naučite da ne uzimate tuđe bez pitanja. To je nekad spadalo u osnovno kućno vaspitanje.

Odgovori
uto

07.02.

2017.

Neša... [neregistrovani] u 18:00

Hm...

Danas se bune oni koji se nisu bunili protiv Dinkićevih propisa, medijskih strategija i odluka (de)regulatornih tela pre desetak godina koji su trasirali put za uništenje medija. Ovo su posledice.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi