Naslovna  |  Saopštenja  |  Solidarnost sa Viškovićem

04. 03. 2010.

Solidarnost sa Viškovićem

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) smatraju da je jednom od najpoznatijih sportskih novinara Nebojši Viškoviću već dogovoren posao moderatora na meču Dejvis kupa između reprezentacija Srbije i SAD otkazan na neprihvatljiv način, pod pritiskom koji je na Teniski savez Srbije izvršio Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića.

UNS i USNS podsećaju da je otkazivanje honorarnog angažmana Viškoviću direktna posledica njegovog ranijeg novinarskog rada i izveštavanja, kojim je Srđan Đoković bio nezadovoljan. I tada je Đoković izvršio pritisak na RTS, gde je Nebojša Višković bio zaposlen, tražeći od rukovodstva Javnog servisa da mu zabrani prenošenje mečeva Novaka Đokovića, što se i dogodilo, nakon čega je Višković revoltiran dao otkaz na RTS-u.

UNS i USNS ne spore pravo Teniskom savezu Srbije da za moderatora angažuje koga hoće, ali podsećaju da su za novinarsku profesiju neprihvatljivi pritisci koji dolaze iz raznih centara moći. Udruženje novinara Srbije i Udruženje sportskih novinara Srbije pozivaju sve kolege na profesionalnu solidarnost u ovakvim situacijama. Tako ćemo, onima koji vrše pritiske, pokazati da svoje ambicije ne mogu ostvarivati na taj način.

Nema komentara.