Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Loznica – u javnoj nabavci nema informisanja ni javnog interesa za građane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 06. 2017.

Koalicija: Loznica – u javnoj nabavci nema informisanja ni javnog interesa za građane

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije osuđuje raspisivanje javne nabavke za usluge javnog informisanja javnosti od strane Grada Loznice čime doprinosi urušavanju Zakona o javnom informisanju i medijima.

Podećamo da su organi lokalne samouprave u  Loznici,  na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja već raspodelili sredstva za sufinansiranje sadržaja za informisanje građana u visini od 3.700.000 dinara u februaru 2017. godine, da bi početkom juna 2017. raspisali i javnu nabavku čiji je predmet nabavke oblikovan u 4 partije i to:

Partija 1 – usluge informisanja na televiziji lokalnog karaktera-servisne informacije bitne za grad Loznicu

Partija 2 – usluge informisanja na televiziji regionalnog karaktera – objavljivanje najnovijih vesti o dešavanjima u gradu

Partija 3 – usluge informisanja putem radio stanice regionalnog karaktera

Partija 4 – usluge informisanja putem štampanih medija.

Novinarska i medijska udruženja  upozoravaju da usluge informisanja nisu propisane kao predmet javne nabavke  u Prilogu 1 Zakona o javnim nabavkama i stoga zahtevaju od Grada Loznice da poštuje zakone i poništi raspisanu javnu nabavku.

Zakon o javnom informisanju i medijima u članu 17. jasno kaže da “jedinica lokalne samouprave obezbeđuje iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i raspoređuje ih na osnovu sprovedenih javnih konkursa i pojedinačnim davanjima, na osnovu principa o dodeli državne pomoći i zaštiti konkurencije, bez diskriminacije”.

Samim tim usluge javnog informisanja, a pogotovo “objavljivanje najnovijih vesti o dešavanjima u gradu”, ne mogu biti predmet javne nabavke i na ovakav način nedvosmisleno ukazuju na način diskriminacije koji će biti primenjen na medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, podseća javnost da Grad Loznica, na žalost, nije jedina opština u Srbiji koja na ovaj način pokušava da uruši realizaciju medijskih zakona, već postoje i mnoge druge koje na slične načine krše medijske zakone.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

18.06.

2017.

Realan [neregistrovani] u 16:34

Hm...

Koaliciju većinom čine novinari Četvrte grane vlasti koja želi ekskluzivno pravo na rad u „javnom interesu”. Providno.

Odgovori
pet

16.06.

2017.

Novinar [neregistrovani] u 22:19

RUSITI LOSE ZAKONE

Pa nakaradni zakoni pisani za finansijski interes tajkuna i medijske koalicije i treba da se ruse.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi