Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Koalicija da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 06. 2017.

UNS: Koalicija da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što se jedna grupa medijskih profesionalaca okupljena na političkoj osnovi u javnosti lažno predstavlja pod nazivom Koalicija novinarskih i medijskih udruženja. UNS se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja kojim se država optužuje za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu, ali traži da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu.

Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde.

UNS primećuje da se povremeno, kao što je to danas bio slučaj, u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM, objavljuju saopštenja u kojima se izostavlja UNS, a zadržava ime Koalicije, najčešće kada se reaguje više kao grupa građanskih aktivista, a manje kao profesionalna novinarska i medijska udruženja.

U takvim slučajevima, umesto UNS-a, kao članovi Koalicije potpisuju se druga udruženja i asocijacije koja ne čine Koaliciju. Ovog puta, u saopštenju „Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja“ kao deo Koalicije navedena je Asocijacija onlajn medija.

UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, već je jasno upoznalo druge članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija, posebno kada nema jasnih kriterijuma, već se ad hoc koriste pojedine organizacije u najčešće politički usmerenoj borbi.   

Komentari (3)

ostavi komentar
ned

25.06.

2017.

DRAGIŠA PETROVIĆ [neregistrovani] u 10:53

LEKIĆU,GRUHONIĆI...HOĆE DA JAŠU OPET

Dobro je što je UNS reagovao,ali bi još boqe bilo kada bi se na mnoge drughe načine ,dostpnije široj javnosti,oglasilo i sa sebe skinulo odgovornost za ove prepoznatljive politikante ,raznorazne Lekiće,Gruhonjiće,Nedimoviće koji su se stotinu puta dokazali da su sitne političke šićardžije za dnevnu upotrebu,a ne zaštitnici novinarske profesije i osnovnih etičkih principa. Da ne pominjem da im je antisrbizam vodilja u svemu. Dragiša petrović,novinar,Kragujevac

Odgovori
sub

24.06.

2017.

Mali Buda anonymous [neregistrovani] u 23:20

UNS JE KROV

Nije UNS samo najstarije, već jedino reprezentativno esnafsko udruženje srpkih profesionalnih žurnalista. Sve ostale"kćerke","majke","sestre" i "švalerke" firme, odnosno asocijacije su rezultat medijskog "pluralizma" i ostalih izama koji prave goleme probleme ukupnoj medijskoj atmosferi.
Svako saopštenje i stav UNS-a, trebalo bi da ima snagu i glasnost kao da pristiže iz nekog od kabineta Vlade Srbije. Za tako nešto mora da se izbori nova Upravva i samo članstvo.UNS mora da ostane krov svim udruženjima i asocijacijama koje zastupaju interese profesionalnih novinara i ukupnog medijskog argatovanja.Ono što smatram važnim je podrška od krovnog udruženja kvalitetnim i odgovorno uređivanim portalima i elektronskim novinama.Ostalim šarlatanima, koji se predstavljaju kao novinari ili njihove diplomate, treba isključiti struju!

Odgovori
pet

23.06.

2017.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 21:47

ТЕЛАЛИ?

Ово је само још један доказ, да као ни претходне, ни ова Управа УНС не ради у корист највеће и најстарије професионалне организације, јер дозвољава да је разна удружења (која без икаквог доказа да то и јесу у свој назив стављају појмове новинар, медији....), користе у политичке сврхе, а за рачун личних интереса.Парановинарска удружења треба назвати правим именом и не дозволити да стварају пометњу у јавности. Сва та удружења основана су из личних и партијских интереса и углавном финансирана из страних фондова, а имају везе са новинарском професијом колико и некадашњи телали.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi