Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Zaječar da bez odlaganja raspiše medijski konkurs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 08. 2017.

Koalicija: Zaječar da bez odlaganja raspiše medijski konkurs

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) podržava zahtev novinara i medija u Zaječaru koji od Gradske uprave traže da bez odlaganja raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Koalicija poziva upravu Zaječara i da prilikom najavljenog rebalansa gradskog budžeta, iznos od 24 miliona dinara opredeljen za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja, bude umanjen proporcionalno umanjenju budžeta, a ne „drastično“ kako su to najavile gradske vlasti.

Predstavnicima 14 medija u Zaječaru koji su u ponedeljak zahtevali hitno raspisivanje konkursa i dodeljivanje opredeljenih 24 miliona dinara medijima, gradska vlast odgovorila je da će konkurs biti raspisan nakon rebalansa budžeta, kao i da će iznos za projektno sufinansiranje medija biti drastično smanjen.

Koalicija ističe da odugovlačenje sa raspisivanjem konkursa dovodi medije u situaciju da svoje projekte kojima se ostvaruje javni interes građana sprovedu za mesec ili dva dana što obesmišljava ideju projektnog sufinansiranja.

Koalicija zato poziva Grad Zaječar, ali i druge lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu uradile, da u što kraćem roku raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija apeluje na lokalne samouprave da u svojim budžetima za 2018. godinu povećaju iznose za sufinansiranje medijskih sadržaja i tako obezbede ostvarenje javnog interesa i kvalitetno informisanje građana.

Koalicija podseća da Zakon propisuje da komisije za ocenjivanje predloga projekata treba da čine novinari i medijski stručnjaci imenovani na predlog reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja. 

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi