Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Zaječar da raspodeli novac medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 12. 2017.

Koalicija: Zaječar da raspodeli novac medijima

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) žali što je Gradsko veće Zaječara, nakon što je stručna komisija ocenila projekte i dala predlog raspodele, odlučilo da ne prihvati odluku komisije. Koalicija poziva gradsku vlast Zaječara da ionako skroman iznos koji je predvidela za ove namene raspodeli medijima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

„Većnici su usvojili Predlog Rešenja o neprihvatanju Predloga za raspodelu sredstava Komisije za razmatranje predloga projekata i utvrđivanje predloga raspodele sredstava“, piše na sajtu Grada Zaječara. 

Gradsko veće odluku je obrazložilo kratkim rokom za realizaciju projekata, koji je konkursom ograničen na 31. decembar 2017. godine.

Koalicija za kratak rok smatra odgovornim Grad Zaječar koji je tek nakon apela predstavnika 14 medija i Koalicije raspisalo konkurs.

Koalicija ističe da je Grad Zaječar kasnim raspisivanjem konkursa doveo u pitanje ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u ovom Gradu, iako je u 2017. godini za medije izdvojila samo 2.700.000 dinara, što je petina novca koliko je za te namene u budžetu Zaječara bilo odvojeno prethodne godine.

Koalicija poziva Grad Zaječar da, u skladu sa predlogom stručne komisije, raspodeli novac medijima i produži rok za sprovođenje projekata.

Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđaju da projekti mogu trajati duže od jedne godine.

Koalicija od Grada Zaječara traži da novac koji je u 2017. bio predviđen za medije raspodeli odmah ili isplati iz budžeta za narednu godinu, a iznos koji je za ove namene planirala za 2018. godinu rebalansom uveća za 2.700.000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi