Naslovna  |  Saopštenja  |  Uns deli zabrinutost najvećih izdavača
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 05. 2010.

Uns deli zabrinutost najvećih izdavača


UNS podržava najveće izdavače štampanih medija, kompanije “Novosti”, “Ringijer” i “Pres pablišing grup”, koje u svom upozorenju državi navode da će, ukoliko nadležni organi dozvole stečaj Future, distribucija štampe preći u ruke VAC-a, vlasnika konkurentskog Štampa sistema, čime bi se stvorio monopol na tržištu štampe.

UNS smatra da je opasnost od stvaranja monopola u distribuciji štampe realna I da bi ona ugrozila, pre svih, male privatne izdavače i slobodu medija. Tim pre, jer bi stečajem Future ostala nenaplaćena potraživanja skoro svih izdavača štampanih medija.

UNS traži da državni organi utvrde da li su tačne tvrdnje najvećih izdavača da su pojedine banke protiv restruktuiranja Future, zato što je VAC deo potraživanja tih banaka otkupljivao kako bi Futura konačno bila likvidirana.

UNS je više puta poslednjih godina upozoravao da je zakonom, kao u većini evropskih zemalja, neophodno odvojiti posao distribucije od izdavanja novina. Država za sprečavanje sukoba interesa u ovoj oblasti nije imala razumevanja, pa je VAC, suvlasnik “Politike NM”, postao i vlasnik Štampa sistema, najveće kompanije za prodaju štampe, posle Future.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi