Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ako NBS ne zabranjuje kredite medijima i udruženjima, neka zabrani bankama da ih nezakonito uskraćuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 01. 2018.

UNS: Ako NBS ne zabranjuje kredite medijima i udruženjima, neka zabrani bankama da ih nezakonito uskraćuju

Udruženje novinara Srbije (UNS), povodom jučerašnje tvrdnje Narodne banke Srbije (NBS) da nije zabranila bankama da daju kredite medijima, poziva nacionalnu banku da utvrdi ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana i ne dozvoli takvu praksu.

S obzirom na to je NBS dužna da kontroliše da li poslovne banke rade u skladu sa propisima, UNS je spreman da joj dostavi činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor.

UNS ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode „finansijskim stanjem dužnika – pravnog lica, odnosno kreditnom sposobnošću dužnika – fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite“, a na koju se poziva NBS u svom saopštenju.

UNS žali što NBS nije našla za shodno da proveri navode o kojima je UNS pisao još u oktobru prošle godine.

UNS poziva nacionalnu banku da proveri poslovanje makar onih banaka za koje je Udruženje utvrdilo da bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima građana, a to su Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka.

UNS podseća da se povodom ovog problema obratio i Zaštitniku građana kojem je u decembru poslao dokaze o diskriminaciji, ali on još uvek nije zvanično odgovorio.  

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

20.01.

2018.

Мишко [neregistrovani] u 21:07

Немају када

Шта да кажем, додам приговорим... Очигледно је да Народна банка Србије ради у интересу богатих, битанги које дефинишу либерални капитализам у најгорем могућем смислу!!! Сирота Јоргованка, није урадила ништа од оног што је другима спочитавала... Није себи плату смањила а друге је критиковала и пљувала! Али јбг трошкови се увећали, фризура сваки дан, нова креација сваких 24 сата! СНС није партија, политичка опција, ВЕЋ ИНТЕРЕСНА ГРУПА КОЈА СЕ ТРУДИ ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ МАТЕРИЈАЛНО ДОК СУ У ПОЗИЦИЈИ ДА МОГУ ДА ЗГАЗЕ, УНИШТЕ СВЕ СВЕТО!!! ОБИЧНА РУЉА ПОЛУПИСМЕНИХ БИТАНГИ КОЈЕ СУ СРЕЋНЕ КАДА СЕ ВИШЕ ПОКЛОНЕ ОД СВОЈИХ ПАРТИЈСКИХ КОЛЕГА, УВЛАКАЧА ИЗ СВИХ ПОРА ДРУШТВА!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi