Naslovna  |  Saopštenja  |  Policija da otkrije ko preti dopisniku Večernjih novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 06. 2010.

Policija da otkrije ko preti dopisniku Večernjih novosti


Udruženje novinara Srbije
(UNS) zahteva od Policijske uprave u Užicu da hitno otkrije ko je uputio pretnje dopisniku Večernjih novosti iz ovog grada Nikoli Jankoviću.

Njemu je prećeno sa mobilnog telefonskog broja, i rečeno „da će završiti na groblju“.
Nikola Janković je u poslednje vreme pisao o urbanističkim problemima na Zlatiboru, a preko telefona mu je poručeno „da ćemo videti ko će sada da piše“.

UNS upozorava da su brojne pretnje novinarima upućene poslednjih godina ostale neotkrivene i nekažnjene, i da se time stvara atmosfera linča nad novinarima.

UNS podseća da Vladimir Mitrić i Brankica Stanković žive i rade pod danonoćnim policijskim obezbeđenjem. Mitrić je napadnut u septembru 2005. godine, na gotovo istovetan način na koji je ubijen njegov kolega Milan Pantić. Iako je nesumnjivo da je to bio pokušaj ubistva, pred lozničkim sudom i dalje traje postupak za nanošenje teških telesnih povreda. Za beogradski sud pretnje upućene Brankici Stanković „da će proći kao Ćuruvija“ nisu pretnje, već uvreda!?

Još su neotkrivene osobe koje su pre mesec dana uputile pretnje uredniku „Glasa Podrinja“ iz Šapca Ljubiši Đukiću. Ubice novinara nisu otkrivene.

UNS još jednom poziva nadležne državne organe da reše ove slučajeve. Ne možemo da verujemo da država nije sposobna da otkrije ko preti novinarima, dok u drugim slučajevima, recimo anonimnih dojava o postavljenim bombama, policija vrlo brzo i uspešno otkriva počinioce, a pravosuđe ih procesuira.

Pročitajte i zajedničko saopštenje dopisnika dnevnih listova iz Užica:

SAOPŠTENjE

Povodom anonimnih pretnji koje su u ponedeljak upućene našem kolegi Nikoli Jankoviću, dopisniku ''Večernjih novosti'' iz Užica, tražimo od MUP-a i pravosudnih organa da hitno otkriju i po zakonu kazne osobu koja je Jankoviću telefonom zapretila da će ''završiti na groblju''. Pretnja je upućena nakon što je Janković u "Večernjim novostima" u dužem periodu objavio seriju tekstova o sumnjivim radnjama na Zlatiboru.

Smatramo da su izrečene pretnje veoma ozbiljne, posebno imajući u vidu činjenicu da je više naših kolega, ne tako davno, životom platilo traganje za istinom i bavljenje ovom profesijom, da su mnogi fizički napadnuti.

Koristimo ovu priliku da javnost obavestimo da smo, obavljajući posao od koga živimo i od koga izdržavamo porodice, veoma često izloženi psovkama, uvredama, šikaniranju, pa čak i fizičkim napadima.

Podsećamo takođe da policija u Novom Pazaru, ni posle pune tri godine, nije otkrila osobe koje su u centru tog grada, pred više od stotinu svedoka, napale našeg kolegu dopisnika ''Glasa javnosti'' i '' Kurira'' Zorana Šaponjića.

Nenad Kovačević,
dopisnik lista ''Danas''
Vladimir Lojanica,
dopisnik ''Blica'' i ''Alo''
Zoran Tmušić,
dopisnik ''Vesti'', Frankfurt
Zvezdana Gligorijević,
dopisnik ''Presa''
Zoran Šaponjić,
dopisnik ''Kurira''

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi