Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: MUP i BIA da objasne zašto je belgijski novinar Bertinšan „pretnja po bezbednost zemlje“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 02. 2018.

UNS: MUP i BIA da objasne zašto je belgijski novinar Bertinšan „pretnja po bezbednost zemlje“

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da objasne zbog čega belgijskom novinaru Filipu Bertinšanu nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila „pretnjom po bezbednost državu i njene građane“.

Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, februara prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine za deset koliko živi i radi u Srbiji.

„MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen“, rekao je Bertinšan UNS-u.

Nakon žalbi sudu i dva informativna razgovara na koje je pozivan iz BIA, januara ove godine MUP je doneo novo rešenje kojim mu ponovo nije odobrio boravak u Srbiji.

U rešenju, kako piše sajt Raskrikavanje, stoji da je BIA obavestila policiju da “raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka”, te da državljaninu Belgije boravak treba odbiti.

“To zahtevaju razlozi zaštite javnog poretka ili bezbednosti Republike Srbije i njenih građana”, piše BIA, a prenosi Raskrikavanje. Ukoliko Upravni sud ne odluči drugačije, Bertinšan će u maju će morati da napusti Srbiju. 

„Niko mi se posle toga nije javio iz MUP-a ili BIA i ja nisam dobio objašnjenje zašto sam bezbednosna pretnja. Ne mogu da kažem da je to zbog nekog konkretnog teksta koji sam napisao, ali sam siguran da je zbog posla kojim se bavim i kritičkih tekstova koje pišem. Ne postoji drugi razlog. Želim i čekam da od njih čujem razlog i dobijem konkretne odgovore zbog čega sam pretnja. Nadam se da će mi na kraju ipak odobriti vizu“, rekao je Bertinšan UNS-u.

Bertinšan od 2007. godine radi kao dopisnik sajta Le Courrier des Balkans, koji objavljuje tekstove o događajima na Balkanu. Povremeno izveštava i za druge medije sa francuskog govornog područja - Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève.

UNS je danas i zvanično od MUP-a zatražio objašnjenje zbog čega Bertinšanu nije produžena viza i obrazloženje zbog čega je proglašen bezbednosnom pretnjom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi