Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Standard.rs grubo prekršio standarde objavljivanjem napada Nebojše Bakareca na novinarke N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 03. 2018.

UNS: Standard.rs grubo prekršio standarde objavljivanjem napada Nebojše Bakareca na novinarke N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) neprijatno je iznenađeno uređivačkim potezom portala Standard.rs, koji je Nebojši Bakarecu omogućio da koristi netačne privatne podatke iz porodične biografije novinarke N1 kako bi diskreditovao emisiju koju je realizovala njena koleginica sličnog imena. UNS upozorava da je postupak portala Standard.rs neetički i neprofesionalan. Nedopustivo je objavljivanje informacija o članovima porodica novinara, koji ne stoje ni u kakvoj vezi sa profesionalnim radom tog novinara.

Nedopustivo je objavljivanje iskrivljenih i netačnih privatnih podataka o ocu jedne novinarke kako bi se kompromitovao profesionalni rad druge novinarke iz iste redakcije, kao što je učinio Nebojša Bakarec na portalu Standard.rs.

U obračun sa autorkom emisije N1 „Oprostite mi moju prošlost“, Majom Nikolić, uvukao je novinarku N1 Maju Sikimić, koristeći se tobožnjim biografskim podacima njenog oca.  

Da je portal Standard.rs sa dužnom novinarskom pažnjom pristupio proveri podataka iz teksta Nebojše Bakareca, uverio bi se da su podaci o ocu novinarke Maje Sikimić u tom tekstu do te mere iskrivljeni, netačni i nepotpuni da se može opravdano sumnjati da je reč o zloj nameri, a ne pukoj neobaveštenosti autora.  

UNS upozorava da postupak portala Standard.rs predstavlja novi oblik urušavanja žurnalističkih standarda u srpskom novinarstvu.

UNS smatra da je reč o profesionalnom padu portala Standard.rs o kom bi trebalo povesti raspravu i na Komisiji za žalbe Saveta za štampu, te poziva novinarku Maju Sikimić da podnese žalbu tom samoregulatornom telu.   

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

22.03.

2018.

Realan [neregistrovani] u 10:46

Ah...

@Ištvan. Zar ne znate da, suštinski, postoji samo jedno udruženje? Naziv mu je (N)UNS. Kumove je pobrojao Bakarec "lično".

Odgovori
sre

21.03.

2018.

Ištvan [neregistrovani] u 17:10

Da li ovo saopštenje krši kodeks novinara?

Navikao sam da NUNS piše ovakve pamflete od saopštenja, ali vi ste ovim pokazali da možete gore čak i od njih, a da vam za to nije potreban ni promil alkohola u krvi. Dakle, zašto niste naveli šta je netačno u spornom tekstu, već uvijate to u nekakav samopodrazumevajući okvir? Kakvo je to saopštenje čija je svrha da vi sugerišete javno nekome da treba da se žali Savetu za štampu? I o kakvim privatnim podacima iz porodične biografije govorite? Napisali ste saopštenje koje izgleda kao privatna poruka uredniku Standarda Željku Cvijanoviću. Pročitao sam tekst Bakareca i podaci koji se iznose o Vladimiru Nikoliću, čije ime niste bili u stanju čak ni da navedete u svom "saopštenju", uopšte ni ne potpadaju pod "privatne podatke iz porodične biografije", već su isključivo navedene njegove javne funkcije. Zašto, dakle, manipulišete i lažete, gospodo iz UNS-a? Koga vi to štitite? Da nije pod većinskom kontrolom NUNS-a, vašeg partnera u zločinu, ja bih tom istom Savetu za štampu sad lepo podneo žalbu čiji bi predmet bilo vaše tzv. saopštenje, tražeći ocenu da li se u njemu krše novinarski kodeksi. A možda to i uradim čisto iz puke obesti, iz koje je nastalo i ovaj vaš pamflet, pa da 'okusite ukus svog sopstvenog leka'.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi