Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: “Politika” da hitno vrati na posao Svetlanu Vasović Mekina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 04. 2018.

UNS: “Politika” da hitno vrati na posao Svetlanu Vasović Mekina

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od direktorke „Politike“ Mire Glišić Simić da bez odlaganja vrati na posao nezakonito otpuštenu novinarku Svetlanu Vasović Mekina.

Vrhovni kasacioni sud presudio je u avgustu prošle godine da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena 2010. godine i naložio „Politici“ da je u roku od osam dana vrati na posao.  

Ni osam meseci kasnije, „Politika“ to nije uradila.

UNS je šokiran što je bilo potrebno osam godina da sud utvrdi da je direktorka „Politike“ Mira Glišić Simić postupala nezakonito kada je otpustila Svetlanu Vasović Mekina.

UNS traži od „Politike“ da konačno počne da primenjuje zakon i u skladu sa predsudom Vrhovnog kasacionog suda Vasović Mekinu hitno vrati na posao.

Otkaz Svetlani Vasović Mekina usledio je nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji, u vreme njenog predsedavanja Evropskoj uniji.

Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je “Politika” postupala nezakonito jer je u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponuđeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, "povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da se zaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji".

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

17.04.

2018.

Вукица [neregistrovani] u 10:41

Већ виђено

Људи се, без обзира на професију, деле на оне којима је истина и правда на првом месту, и који не могу да одустану од њих, јер тиме поништавају сами себе, и оне којима је све "равно до Косова", гледају само лични интерес, и "коња (увек) везују где им газда каже", па их глава ретко кад заболи. Државне институције готово никад не могу у потпуности да заштите прве од других, јер и у њима постоје и "први" и "други", па давно отпуштену новинарку тешко да ће у "Политику" вратити одлука ВКС, а још теже подршка УНС-а... док се "газда" не огласи. На жалост, то је наша стварност!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi