Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da raspusti komisije i formira nove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 05. 2018.

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da raspusti komisije i formira nove

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva kulture i informisanja (MKI) da raspusti komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa koje nisu završile rad i formira nove, od predloženih kandidata, uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Po saznanju UNS-a većina komisija nije zasedala.

UNS ističe da će samo tako medijska zajednica i javnost biti uvereni da MKI nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja.

UNS ističe da će samo tako medijska zajednica i javnost biti uvereni da MKI nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja.

UNS podseća da je neprihvatljivo da u komisijima Ministarstva budu državni činovnici i predstavnici državnih organa, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

UNS ponovo traži da MKI objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS podseća, da u komisijama najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, poslovno udruženje Lokal Pres dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV po jednog člana, dok lokalno novinarsko udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno čak sedam članova.

Pored imena 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi