Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Opština Koceljeva nezakonito preinačila odluku Komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 05. 2018.

Koalicija: Opština Koceljeva nezakonito preinačila odluku Komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Opštinske uprave opštine Koceljeva da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na Javni poziv izdavačima medija koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja za podnošenje projekata za sufinansiranje iz budžeta opštine Koceljeva radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini i traži da se doneto rešenje o raspodeli sredstava poništi.

Koalicija upozorava Opštinu Koceljeva da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja utvrđuje da rukovodilac organa može da „ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

Opštinska uprava opštine Koceljeva je bez konsultacije sa članovima komisije i pismenog upozorenja na manjkavosti u radu izmenila njihov predlog odluke po svom nahođenju. Na taj način, odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena je u ličnu nadležnost pojedinca i obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije.

Koalicija podseća na obaveznost odgovornih u lokalnoj upravi Koceljeva na poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima ove opštine kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta.

Opštinska uprava je preinačila predlog Komisije smanjivši sredstva dodeljena Udrženju građana “Napred” Koceljeva i  preduzetničkoj radnji za proizvodnju televizijskog programa “Publicinfo pocerski pričinović” iz Šapca za po 100.000 dinara.

Istovremeno, po 100.000 dinara više dodeljeno je SZR “ETNO” preduzetnika Veroljuba Babića iz Koceljeve i Akcionarskom društvu “Glas Podrinja” iz Šapca. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres"
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi