Naslovna  |  Saopštenja  |  Danas je 17 godina od ubistva Milana Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 06. 2018.

Danas je 17 godina od ubistva Milana Pantića

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća javnost i kolege da se danas, 11. juna, navršava 17 godina od ubistva dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića. Pomen Milanu Pantiću biće u 11 sati na gradskom groblju u Jagodini. Milanove kolege će u 11.30 obići mesto gde je ubijen i položiti vence na spomenik na Trgu Milana Pantića. Uručenje nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ Radio-televiziji Puls iz Šilova biće u 12 sati u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Podsetimo, Pantić je ubijen nakon serije njegovih tekstova u „Večernjim novostima“ o kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i radu opštinskih vlasti.

UNS veruje da će zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara ovaj zločin konačno biti rasvetljen.

UNS podržava stav Komisije da rešavanje ubistva Milana Pantića nije važno samo za novinarsku profesiju, već i za uspostavljanje vladavine prava kao jedne od najviših vrednosti društva.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da su „zalaganjem Komisije, pred pravosudnim organima saslušani svi svedoci i da se njihove izjave nalaze u tužilačkim spisima, kao i da je Komisija, na osnovu prikupljenih dokaza, ubeđena da je motiv za ubistvo kolege Pantića pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito i koja  je ostala bez sudskog epiloga“.

On je dodao da protok vremena postaje sve veća prepreka efikasnom prikupljanju validnih dokaza, kao i neefikasnost krivično-pravosudnog sistema.

„Komisija će upoznati državne organe sa svojom ocenom da su česte izmene sistema i promene procedura pogodovale nekažnjivosti odgovornih za ubistva novinara. Pravda je dostupna samo kada je postupanje državnih, prvenstveno pravosudnih organa, sistemski usmereno na prikupljanje dokaza u što kraćem vremenu. Nadamo se da će nadležni organi smoći snage da povećaju efikasnost u rasvetljavanju, ne samo ovih, već svih zločina“, rekao je Matić.

Na inicijativu UNS-a 2011. godine u Jagodini je postavljen spomenik Milanu Pantiću, a godinu dana ranije, takođe na inicijativu UNS-a, trg u Jagodini dobio je ime po ubijenom kolegi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi