Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Narodna banka da preispita diskriminatorsko poslovanje banaka, a poslanici postupanje NBS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 09. 2018.

UNS: Narodna banka da preispita diskriminatorsko poslovanje banaka, a poslanici postupanje NBS

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Narodnu banku Srbije da hitno preispita poslovanje banaka koje svojim internim aktima krše Zakon o zabrani diskriminacije, a narodne poslanike da o postupanju Narodne banke povedu ozbiljnu skupštinsku raspravu i tako najzad spreče kršenje Ustava i zakona Srbije.

Podsetimo, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da je Rajfajzen banka, odbijanjem UNS-ovog zahteva za kredit sa obrazloženjem da se „delatnost uduruženja kreditno ne finansira“, prekršila Zakon o zabrani diskriminacije.

UNS se Narodnoj banci žalio na diskriminaciju još prošle godine, ali je ona tada, i pored dokaza koje joj je UNS dostavio, navela da joj „nije poznato“ da banke diskriminišu udruženja građana.

Skoro godinu dana kasnije, NBS je odgovarajući na novu pritužbu UNS-a, bez izjašnjavanja i reagovanja na navode o diskriminaciji, navela da ju je Rajfajzen banka obavestila da se u svom poslovanju pridržava akta „Kreditna politika“ koji propisuje ograničenje kreditiranja neprofitnih organizacija, kao i udruženja građana“, pa su te organizacije „isključene iz kreditnog portfolija“.

UNS ističe da je očigledno da NBS ne poštuje princip jedinstva pravnog poretka, odnosno da ne poštuje zakone koji garantuju ustavna prava i ravnopravnost građana.

UNS žali što Narodna banka, ni godinu dana nakon što je Rajfajzen banka donela svoj diskriminatorski akt 'nije imala saznanja' o takvom propisu, ali i zbog činjenice da joj to očigledno ni dan danas ne smeta, čime podržava otvorenu diskriminaciju koju sprovodi većina banaka u Srbiji.

UNS ne spori pravo banke da odlučuje kome će dati kredit, a kome ne, ali itekako spori pravo bilo kome, pa i banci, da finansijske usluge uskrati nekome na osnovu oblika organizovanja, bez ocene kreditne sposobnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi